Foto:Volkswagen

Evropa opet beleži pad prodaje, odnosno broj registracija novih automobila. Iako i dalje čine 40% tržišnog udela, SUV modeli usporavaju, dok je Folksvagenov Golf opet prvi na listi kao najprodavaniji model.

U novembru je zabeležen dvocifren pad prodaje novih automobila u Evropi. Ukupno je prodato 1.045.129 vozila, što je za 13% manje nego u istom periodu prošle godine, a registrovano je svega 989.500 jedinica, što je rekordno nizak broj od 2014. godine.

Saznajte još:

Ukupno gledano, tokom ove godine pad prodaje automobila iznosi 26%. Između januara i novembra u EU je registrovano 10,71 milion vozila. Analitičari iz kompanije Jato Dynamics kažu da je pandemija snažno uticala na automobilsku industriju, možda i najjače u odnosu na sve krize koje su u poslednjih 20 godina pogodile Evropu.

Poljuljana popularnost  SUV modela

Tokom proteklih šest godina, SUV modeli bili su doslovno pokretačka snaga kada govorimo o prodaji u Evropi. Kako je tržište počelo da se oporavlja između 2011. i 2013. umesto za vozilima iz segmenta hečbeka, karavana i MPV modela, značajno se povećala potražnja za SUV-ovima.

Foto:Jato Dynamics

I, tokom 2019. godine pre pojave korona virusa, u Evropi je bilo registrovano ukupno 6,03 miliona SUV modela. Činili su 38,3% tržišnog udela, što je bio rekord u automobilskoj industriji. Ove godine to se promenilo i više se ne očekuje rapidni rast, pogotovo dok se čekaju znaci bilo kakvog oporavka 2021. godine.

Saznajte još:

Tokom većeg dela ove godine, tržišni udeo SUV-ova ostao je stabilan, između 40 i 41%. Ipak, broj registrovanih tokom novembra opao je za 13%, odnosno za 21% kada se poredi sa 2019. godinom.

Uprkos tome, između januara i novembra, udeo SUV modela je zabeležio skok sa 38% u 2019. na 40,4% u ovoj godini.
Kako kažu analize, to se desilo zbog veće ponude novih SUV modela koji su stigli. Ali, dok je uticaj korona virusa i dalje jak, potražnja nije jednaka ponudi noviteta, niti može da ih isprati.

Foto:Jato Dynamics

Takođe, tokom ove godine modeli iz B i C segmenta beleže natprosečan pad, mada je tokom novembra došlo do malog pomaka usled plasiranja novih modela na tržište, kao i električnih verzija.

VW Golf i dalje vodi

Prema ukupnom plasmanu najprodavanijih modela u Evropi VW Golf i dalje je prvi. U novembru je registrovano 24.784 primeraka ovog modela, što je oko 255.000 od januara.

U top 10 najprodavanijih modela u Evropi, samo su dva iz SUV segmenta: Peugeot 2008 i Renault Captur. Na ovoj listi na 8. mestu je Dacia Sandero, a na 10. Škoda Octavia.
Po brendovima, najviše su prodavali iz Folksvagena,  zatim Mercedesa i Renoa.

Foto:Jato Dynamics

Dobre rezultate prodaje zabeležili su i ovi modeli: Ford Puma, Volvo XC40, Audi A3, Renault Zoe, Volkswagen ID.3, Kia Niro, Mercedes GLA, Škoda Kamiq, Jeep Compass, Mercedes GLB, Nissan Juke, Audi Q3 Sportback, Kia xCeed, Suzuki Ignis i BMW Serije 2.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram