Koncept EQS, Foto: Promo

Trendovi na automobilskom tržištu su jasni i prvenstveno se odnose na elektrifikaciju, a Daimler, odnosno Mercedes ne želi da zaostaje.

O Folksvagenovim planovima elektrifikacije pisali smo više puta – nemački automobilski gigant tokom sledećih godina planira da uloži čak 73 milijarde dolara u elektrifikaciju i digitalizaciju.

Slične korake nameravaju da naprave i druge tradicionalne automobilske kompanije, pa su i iz Audija najavili investiciju od 12 milijardi evra u elektromobilnost i do 2024. od njih možemo da očekujemo više od 30 automobila sa elektromotorima, od čega će najmanje 20 pokretati isključivo struja, odnosno neće biti hibridi.

Saznajte još:

Planove za period od 2021. do 2025. objavili su i iz Daimlera pa je i njima, nije teško pogoditi, u prvom planu elektrifikacija.

Kako brojne države razmišljaju o zabrani prodaje automobila sa motorima s unutrašnjim sagorevanjem tokom ove i sledeće decenije, tradicionalne automobilske kompanije na vreme moraju da se pripreme za takvu radikalnu promenu.

Što se tiče priprema, to uključuje velike investicije u elektrifikaciju, digitalizaciju i nove tehnologije.

Saznajte još:

Budžet koji je Daimler odredio za navedeni period iznosi više od 70 milijardi evra, a taj novac će investirati u istraživanje, razvoj, fabrike i opremu, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Najveći fokus kompanije biće upravo na elektrifikaciji i digitalizaciji, odnosno još preciznije, najviše novca namenjeno je planovima za razvoj Mercedesovih modela sa električnim motorima, uključujući i elektrifikaciju game kamiona.

Mercedes-Benz malo je zakasnio sa razvojem automobila sa elektromotorima u odnosu na deo konkurencije, ali u poslednje vreme su prikazali da imaju u pripremi nekoliko zanimljivih modela serije EQ, sa kojima će krenuti u osvajanje tržišta – od modela EQC do EQS i EQS SUV-a, EQA i EQE, o kojima detaljno možete saznati ovde.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram