Korona, šta to beše? Prodaja vozila u Kini skočila za 12,5%

Auto 14. nov. 202014:14 > 14:19
Podeli:
Foto: Shutterstock

Dok se ekonomski sistemi većine zemalja na svetu jedva drže, i dok automobilska industrija pokušava da se svim snagama digne iz pepela, u Kini je druga priča. Prodaja vozila, uključujući kamione i autobuse, u Kini je u oktobru porasla za 12,5 posto u odnosu na lane.

Istina je da se i kineska automobilska industrija dugo oporavljala od posledica pandemije koronavirusa, pa je ukupna prodaja u prvih deset meseci ove godine i dalje je ispod nivoa pre pojave koronavirusa, objavilo je Udruženje kineskih proizvođača automobila (CAAM), a prenosi N1.

Ali, oktobar mesec beleži značajan skok koji govori da se u Kini stvari već normalizuju.

Prema CAAM, prodaja na najvećem svetskom tržištu automobila u oktobru je porasla na 2,6 miliona vozila ili za 12,5 odsto.
Dodaju da je prodaja SUV i ostalih putničkih vozila rasla brže od ukupne prodaje.

Saznajte još:

Do oktobra ove godine ukupna prodaja vozila u Kini je pala na 19,7 miliona, odnosno za 4,7% u odnosu na isti period prethodne godine.

Poređenja radi, prodaja novih vozila u Evropi tokom prvih devet meseci je pala za 29% (ukupno prodato 8,54 miliona jedinica).

Kina je postala prva velika ekonomija koja je počela borbu za obnovu nakon što je vladajuća Komunistička partija u martu proglasila pobedu nad koronavirusom.

Ipak, CAAM je upozorio da se proizvođači automobila suočavaju sa “složenim i ozbiljnim“ međunarodnim okruženjem i potencijalnim rizicima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar