I Ford postaje električni brend: Sarađivaće sa Folksvagenom

Auto 17. feb. 202116:34 > 16:44
Podeli:
Foto: Promo

Ubrzanje je počelo i od sada ćemo gotovo na dnevnom nivou slušati vesti o tome koji automobilski brend postaje potpuno električni u periodu pred nama. Posle Mercedesa, Jaguara Land Rovera, Bentlija i mnogih drugih, sada se i Ford izjasnio da će od 2030. godine u Evropi nuditi isključivo električne modele, kao i da će prvi evropski Ford na struju biti napravljen na VW platformi.

Prema obećanju iz Forda, do sredine 2026. svaki model na evropskom tržištu biće dostupan kao plug-in hibrid ili električni, da bi do 2030. godine ova kompanija prešla isključivo na struju.

Potpuna elektrifikacija se odnosi na putničke modele, dok će komercijalna vozila biti sa nultom emisijom već do 2024.

Sve ovo se uklapa sa obaveštenjima iz brojnih evropskih zemalja, da će zabraniti prodaju benzinaca i dizelaša do 2030, među kojima prednjači Velika Britanija.

Zbog toga su i Honda, Volvo, Nissan i drugi najavili da u Evropi neće ni nuditi modele sa konvencionalnim pogonom. Honda kreće sa realizacijom ovog plana već od sledeće godine.

Što se tiče Forda, oni ulažu milijardu dolara u renoviranje fabrike u Kelnu, gde će 2023. početi proizvodnja i prvog evropskog potpuno električnog modela.

Koristiće Folksvagenovu MEB platformu na kojoj nastaju ID.3 i ID.4 modeli, a prvi EV model iz Forda pravljen u Evropi paralelno će se proizvoditi sa Fijestom. U narednom periodu biće otkriveno više informacija.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar