Honda civic type R limited
Honda civic type R limited; Foto: Promo

Električna revolucija u auto-industriji uzima ozbiljan zamah. Sada više nije reč o tome kako proizvođači svakodnevno elektrifikuju svoje modele, već je reč o zabranama i obustavljanju prodaje onih na benzin ili dizel.

Nije da se Honda rasipa dizelašima, ali benzinci ovog proizvođača su san velikog broja ljubitelja automobila. Visoki obrtaji su ljubav u Hondinim modelima, i svako ko ih je osetio žaliće više zbog novosti iz japanske kompanije – za samo dve godine prestaje prodaja Hondinih modela na dizel i benzin u Evropi.

To je potvrdio potpredsednik japanske kompanije, Ian Howells zadužen za evropsko tržište, a prenosi Autocar.

Sreća u ovoj priči je što ovaj proizvođač neće momentalno preći na plasman isključivo električnih vozila, koje za Evropu ni nema (izuzev simpatične Honde E od skoro), već će se fokusirati na hibride i plug-in hibride, koje svakako ima.

Foto: Honda

Saznajte još:

Kako je rekao Howells, fokus će biti na kombinaciji potpuno električnih i hibridnih, kako bi shodno evropskim propisima, od 2035. godine mogli da naprave sledeći korak, a to je korak dalje od hibrida ka čisto električnim modelima.

Takođe, ističe da osim struje ima još pogonskih goriva, poput biogoriva i hidrogena koje treba uvrstiti u upotrebu kao zamenu za konvencionalna.

Iako Honda podržava elektrifikaciju, veliki troškovi za razvoj i stoga još uvek visoka cena automobila na struju, razlozi su zbog kojih se ne može brzo uticati na smanjenje CO2 emisije.

Električni modeli su za trećinu, a neretko i za 50% skuplji od konvencionalnih ili hibridnih. Zato u Hondi smatraju da hibridna tehnologija nudi najefikasniji način tranzicije ka potpuno električnim vozilima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)