Iznenađenje? Jaguar od 2025. godine postaje električni brend

Auto 15. feb. 202116:14
Podeli:
Foto:Jaguar

Jaguar će postati električna marka od 2025. godine, kao deo nove strategije "Reimagine" osmišljene za oživljavanje poslovanja Jaguar Land Rovera (JLR). Svi modeli biće ponuđeni u čisto električnoj verziji.

Novi izvršni direktor Thierry Bollore postavio je cilj da britanska kompanija, u vlasništvu indijske grupe Tata Motors, do 2039. postane firma sa nula CO2, što podrazumeva veliki korak u elektrifikaciji.

U međuvremenu će Land Rover lansirati šest potpuno električnih vozila, a prvi potpuno električni trebalo bi da stigne 2024. godine. Kako bi podržao električnu tranziciju, JLR će koristiti tri osnove: dve posvećene Land Roveru i novu platformu pure-BEV, koja će biti ekskluzivna za Jaguar.

Foto:Promo

Budući modeli Land Rovera biće izgrađeni na modularnoj platformi, koja omogućava motore sa unutrašnjim sagorevanjem i EV modelima, kao i električnoj modularnoj osnovi (EMA) koja takođe može da podrži napredne elektrifikovane motore SUS.

Kako prenose agencije, kompanija kaže da ne planira da zatvori ni jedan od svojih „osnovnih proizvodnih pogona“ i zadržaće pogone na domaćem, britanskom tržištu i širom sveta.“

Foto:promo

Saznajte još:

Kako ističu iz kompanije, Jaguar Land Rover neće prestati da proizvodi ni jedan trenutni model. Do kraja ove decenije će težiti da 100% prodaje Jaguara bude potpuno električno, zajedno sa 60% prodaje Land Rovera.

Bollore je takođe rekao da se JLR obavezao na postepeno ukidanje dizel-motora do 2026. godine, dok dosta ulaže i u tehnologiju pogona na gorive ćelije, s tim da bi prvi test-primerci trebalo da se pojave na putevima do kraja godine.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar