Doviđenja za taksiste: Zeleno svetlo za “robotaksije” u Kini

Auto 04. dec. 202012:10 > 12:15
Podeli:
Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Kako se čini, pripremamo se za budućnost u kojoj će nas roboti izgurati iz automobila. U kineskoj metropoli Šenžen počinje zatvoreno testiranje autonomnih vozila u kojima neće biti ni "backup" vozača, a koja će vršiti taxi usluge.

Kada govorimo o autonomnim automobilima i kompjuterima koji upravljaju vozilima, najčešće se spominju poznate i razvikane američke kompanije poput Wayma i Tesle.

Ipak, na dalekom Istoku takođe je u toku autonomna revolucija koju predvodi više kompanija i startupa, a koja otvara vrata budućnosti u kojoj će volane u potpunosti preuzeti kompjuteri, dok taksiji koji će nas voziti neće imati čoveka kao vozača.

Saznajte još:

Jedna od takvih kineskih kompanija je AutoX koja je od lokalne vlasti u Šenženu ove nedelje dobila zeleno svetlo za svoje, kako ih mediji nazivaju – robotaksije.

Reč je o taksijima u kojima, dakle, nema vozača, pa je ovo prvi put da će takva vozila početi sa testiranjima na ulicama jednog velikog kineskog grada i to bez „backup“ vozača ili daljinskog upravljanja, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Foto:promo AutoX

Zanimljivo je i to što je reč o startupu koji je osnovan pre samo četiri godine, a u koji su uložile poznate i velike kineske kompanije poput Alibabe, MediaTeka i Shanghai Motorsa.

U tako kratko vreme već su prevezli milione autonomnih kilometara (uz backup vozača spremnog za preuzimanje volana), pa je sada tehnologija spremna za novi korak.

Saznajte još:

Nakon što dobiju dozvole, ulicama Šenžena voziće 25 robotaksija AutoX-a, ali još neće biti dostupni svima, već će u sklopu zatvorenog testiranja biti dostupni samo odabranim putnicima.

Kako je reč o milionskom gradu sa velikim brojem automobila i brojnim izazovnim situacijama u saobraćaju, jasno je da je pred AutoX-om ogroman i vrlo složen izazov.

Iz ove kompanije kažu kako je Šenžen ostvario brz napredak kada je u pitanju regulativa o automobilima bez vozača, a i drugi kineski gradovi sa promenom regulative i ulaganjem u infrastrukturu pokušavaju da privuku startupove autonomnih vozila.

Bonus video:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar