Foto: Shutterstock

Bez obzira na to koliko je Teslin autopilot napredan, to i dalje nije u potpunosti autonomni sistem za potpuno samostalno upravljanje vozilom. Neki vozači tu činjenicu jednostavno ne žele da prihvate.

Kako prenosi dnevnik.hr , vlasnik Teslinog “modela X” odlučio je da se pohvali koliko je njegov automobil pametan u vožnji, pa se smestio na suvozačevo sedište i mobilnim telefonom snimio deo vožnje auto-putem koji je bio prepun drugih vozila. Kako je istakao, novi sistemi u vozilu su mu omogućili da ga “tesla” vozi na doručak.

Ovaj put Teslin autopilot posao je odradio na visini zadatka, ali ipak to nije u potpunosti autonomni sistem, već je zamišljen više kao napredni asistent u vožnji.

Saznajte još:

Teslin autopilot ima pregršt korisnih funkcija, od praćenja i promene saobraćajnih traka, automatskog parkiranja, poluautonomne navigacije, naprednog adaptivnog tempomata, kao i samostalnog izlaženja sa parking-mesta. To su sve korisni alati u vožnji, ali vozač je i dalje taj koji donosi odluke i reaguje u pravom trenutku.

Iz Tesle je najavljeno i da uskoro stiže i potpuno autonoman autopilot, mada je to izazvalo brojne polemike u automobilskoj industriji, pa su stručnjaci optužili Ilona Maska da previše žuri i da su takvi sistemi još nebezbedni, kao i da im treba još mnogo vremena za pravu primenu.

Na ovaj smeli video reagovali su i oni razumniji, pa je umesto pohvala bilo prilično oštrih komentara u vezi sa tim koliko je ovo neodgovorno ponašanje vozača. Takođe, bilo je i onih koji smatraju da je ovo loš potez same kompanije Tesla, jer je neprihvatljivo da veruju kako će se svi vozači pridržavati pravila vožnje, već da će upravo biti i ovakvih koji su spremni da zarad hvalisanja povećavaju rizik u saobraćaju.

The new upgrades got the Tesla ? ? Driving me to breakfast ? ? #TeslaGang #Tesla #TeamToyz Go follow more on IG @Houseoftoyz

Posted by Albert Siplen on Недеља, 27. септембар 2020.

 

 

Bonus video: Na Tajvanu je zabeležen udes u kome je automobil marke „tesla“ naleteo na prevrnuti kamion na putu. Osim toga, nije nepoznato da je bilo još slučajeva kada je Autopilot asistencija na Teslinim modelima zakazala, što je dovodilo do nezgoda, nekih i sa fatalnim ishodom.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram