Foto: Shutterstock

Japanska vlada dala je zeleno svetlo za Hondinu limuzinu “legend” koja nudi opciju “Traffic Jam Pilot”, i koja će biti prvi serijski automobil s trećim nivoom autonomne vožnje. To znači da će samostalno moći da zaobilazi druga vozila i donosi složenije odluke.

Honda je najavila kako će do marta sledeće godine početi s prodajom modela “legend” sa ugrađenim sistemom autonomne vožnje Traffic Jam Pilot, koji će u određenim situacijama preuzeti kontrolu nad vozilom.

Ova Hondina limuzina ući će u istoriju po tome što će biti prvo serijsko vozilo sa trećim nivoom autonomne vožnje koje će se pojaviti na putevima, izjavili su na Rojtersu, a prenosi zimo.dnevnik.hr.

Podsetimo da postoji šest nivoa autonomne vožnje – od nultog u kojoj vozač u potpunosti upravlja vozilom, do petog nivoa u kojem vozač uopšte nije potreban pa je sistem u potpunosti odgovoran za upravljanje.

Foto: Shutterstock

Prvi nivo odnosi se na opcije poput tempomata, održavanja razmaka između vozila ispred, dok drugi nivo uključuje određeni stepen kontrole nad upravljanjem, ubrzavanjem, usporavanjem itd.  Za sada, deo novih automobila koji se prodaje u Evropi, koristi drugi nivo autonomne vožnje.

Saznajte još:

Treći nivo, koji će koristiti “honda” obuhvata još napredniju tehnologiju – automobili sami zaobilaze druga vozila i donose složenije odluke, ali vozači bi i dalje trebalo da u potpunosti budu posvećeni situaciji na putu kako bi reagovali u slučaju problema. S četvrtim nivoom mogu da se pohvale vozila Wayma koja u delovima SAD već prevoze ljude putem taksi-servisa i to s automobilima u kojima – nema vozača.

Foto: Shutterstock

Honda će, dakle, imati treći nivo, a zeleno svetlo za proizvodnju “legenda” sa ”Traffic Jam Pilotom” dobili su od japanske vlade, pa im je dodeljen sigurnosni sertifikat zahvaljujući kojem će vlasnici ovog modela, a verovatno u budućnosti i drugih vozila, na auto-putevima, kao i u saobraćajnim gužvama, upravljanje moći u potpunosti da prepuste kompjuteru u automobilu.

Iz japanskog ministarstva infrastrukture, saobraćaja i turizma prilikom najave prvog vozila s trećim nivoom autonomne vožnje, izjavili su kako će u budućnosti samovozeći automobili imati veliku ulogu u smanjenju saobraćajnih nesreća, prevozu starijih, kao i u unapređenju logistike.

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)