Foto: Shutterstock

U Hefeju, najvećem gradu kineske provincije Anhui, završena je deonica puta dugačka 4,4 kilometra koja je potpuno pokrivena 5G mrežom, pa uskoro sledi i zvanično otvaranje za javni saobraćaj.

Izgradnja kružnog puta započeta je u avgustu prošle godine i sada je potpuno pokrivena 5G mrežom i uređajima za praćene i nadzor, koji su povezani sa “cloud” kontrolnim centrom.

Ovaj put predstavlja model za razvoj putne infrastrukture i budućih tehnološki naprednih deonica koje će moći da obezbede najsavremenije bezbednosne funkcije.

Foto: Shutterstock

Saznajte još:

Put će biti otvoren za regularni saobraćaj, ali i za testiranje autonomnih i povezanih vozila koja će na ovakvim deonicama moći da prođu kroz sve faze provera u realnim uslovima.

Provincija Anhui tako se pridružila Šangaju, Pekingu i Šenženu koji takođe nude zone “povezanih” puteva, gde se odvijaju testiranja autonomnih vozila.

Foto: Shutterstock

Kina namerava da postane svetski lider u razvoju autonomnih modela automobila povezanih 5G mrežama, pa samim tim snažno podržava razvoj ovakvih puteva.