Tesla će uskoro pričati sa pešacima

Auto 26. feb. 202014:02
Podeli:
Kejt Hadson vozi Teslu; FOTO: Profimedia.rs

Ilon Mask je jednim tvitom najavio novu funkciju koju će imati Tesla automobili - spoljne zvučnike preko kojih će se veštačka inteligencija obraćati pešacima.

„Tesla će uskoro pričati s ljudima ako želite. Ovo je realno“, piše u tvitu koji sadrži i video Tesle 3 koji prolazi pored trotoara i kaže: „Nemojte samo da stojite tu. Uskačite!“ Čak i veliki obožavaoci Tesle i oni koji ga voze su ubeđeni da će nova funkcija biti prilično iritirajuća za pešake – ukoliko ne poznaju vozača.

Iako Mask nije podelio više informacija o „poboljšanju“ obećao je kupcima da će nova stvar biti kompatibilna sa „fart“ (vozač može tokom vožnje da pritiskom dugmeta simulira da neko od putnika ima gasove) i  „sentry“ modom protiv krađe, to jest sigurnosnim kamerama koje su integrisane u vozilo.

Model 3 je najprodavaniji automobil Tesle, a osnovna verzija tog modela košta 35.000 dolara. Mask je prošle godine najavio da Tesla uskoro stiže u Srbiju.

„Nadamo se otvaranju u Slovačkoj, Hrvatskoj, Srbiji i većem delu istočne Evrope početkom sledeće godine. Konačno, učinićemo Nikolu Teslu ponosnim da ima svoje automobile u zemlji iz koje je potekao“, napisao je Mask na svom tviteru.

Kako je preneo IBT (International Business Times), Mask je najavio da će „Tesla“ prodavnica biti najbolji omaž srpsko-američkom pronalazaču, inženjeru i futuristi koji je dao veliki doprinos stvaranju modernog sistema napajanja naizmeničnom električnom energijom. U Srbiji je, prema podacima iz 2018. godine, bilo svega 148 električnih vozila, a više od polovine su putnički automobili.

Na mnogim lokacijama u našoj zemlji postavljeni su punjači za ova vozila, a 15 brzih punjača nalazi se na trasi Koridora 10. Punjači su, takođe, postavljeni na autoputevima, u javnim garažama, u blizini naplatnih rampi, a na brzim punjačima automobili se mogu napuniti za oko 30 minuta.

Model 3 je početkom 2019. godine dobio zeleno svetlo za početak prodaje u Evropi.  „Tesla“ je od avgusta prošle godine počeo da širi prodajnu mrežu u istočnoj Evropi i kupovina njihovih vozila moguća je u Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Sloveniji.