10 najboljih eko automobila: Ni vegani ih se ne bi postideli

Auto 05. avg. 202112:03
Podeli:
Foto:Shutterstock

Portal koji se bavi rangiranjem automobila po raznim faktorima, Kinder Cars Index, nedavno je odabrao automobile koji imaju minimalan uticaj na životinjski svet i okolinu. Očekivano, svi automobili na ovoj listi su elektrifikovani.

Međutim, za prave vegane to nije dovoljno. Mnogi proizvođači počeli su da koriste reciklirane materijale u kabini kako bi smanjili negativan uticaj na životnu sredinu, a korišćenje kože bi uskoro moglo da postane prošlost.

Primera radi, električni Polestar 2 koristi unutrašnjost prilagođenu “veganima“ – PVC materijal na bazi vode, otporan na prljavštinu i vlagu, koji se inače koristi na ronilačkim odelima. Budući da je bez životinjskih proizvoda, Polestar je dobio nagradu “Compassionate Business Award“ od organizacije PETA.

Međutim, nisu samo Šveđani postali svesni okruženja u kojem živimo, pa se i drugi proizvođači trude da koriste ekološke i veganske materijale prilikom dizajniranja unutrašnjosti automobila.

10. Honda e

Prema Kinder Cars Indexu, kabina Honde e jedna je od najlepših koju su videli. Sedišta od tkanine dokaz su da koža nije uvek potrebna, a komandna tabla obložena je drvetom. Digitalni ekrani su u isto vreme moderni i retro. Međutim, upravljač obložen kožom dolazi u standardu, pa je zato ovaj model nisko na ovoj listi.

Foto:Honda

9. Hyundai Kona Electric

Proizvodnja grejanog upravljača koji nije presvučen kožom pravi je izazov. Elon Musk je pre 2 godine rekao: „Verujem da smo bili blizu da imamo grejani upravljač bez kože. Ali postoje neki izazovi pri zagrejavanju materijala koji nije koža“. Zbog ovog razloga mnogi automobila na ovoj listi poput Kone imaju upravljač presvučen kožom, što ih smešta niže na ovoj listi.

Foto:Hyundai

8. Nissan Leaf

Čak i kada je reč o automobilu sa 100-postotnim veganskim enterijerom, kao što je Nissan Leaf, tu su druge komponente koje menjaju stvari. To su na primer gume koje sadrže loj, koji se dobija topljenjem životinjske masti. U nekim delovima sveta Michelin koristi stearinsku kiselinu koja se dobija iz drugih izvora, ali ne postoji garancije da će i gume biti veganskog karaktera.

Foto:Nissan

7. BMW i3

BMW-ov električni automobil dostupan je sa Deka tkaninama za sedenje, ali opcioni M Performance upravljač koristi vunu. Ostatak kabine, oko 80 posto, izrađen je od recikliranih materijala iz obnovljivih izvora.

Foto:BMW

6. Mercedes EQC

Olla Kallenius, glavni čovek Mercedesa, izjavio je u razgovoru sa organizacijom PETA kako je njihov posao u kompaniji da redefinišu moderni luksuz. „Sigurno je da atraktivan, savremeni luksuz mora biti održiv – i održivo fascinantan“, izjavio je on.

Foto:Mercedes

5. Opel Corsa-e

Interesantno je da iako Opelova električna Corsa nalazi na ovoj listi, od sestrinskog Peugeota e-208, nema ni traga ni glasa. Zaista, električni 208 dostupan je sa sedištima koja koriste efekat kože, tkanine i alkantare.

Foto:Opel

4. Volkswagen ID.3

Volkswagen ID.3 koji smo nedavno i vozili, koristi sedišta izrađena kombinacijom Sumba Flow tkanine i ArtVelours mikrovlakana, što ga čini izvrsnom opcijom za vegane. Nažalost, tu je grejani upravljač kojem je beskompromisno potrebna koža, a isti je standardan u ID gami. Zbog toga – četvrto mesto.

Foto:Volkswagen

3. Polestar 2

Kad je u pitanju koža u kabini, Polestar je želi da je u potpunosti izbaci. Volvo je ovaj materijal nazvao “nusproizvodom“ mesne industrije, pa je razvio WeaveTech kao dostojnu alternativu. „Naša briga za okolinu prevazilazi električni pogon. Sa Polestarom 2 osmislili smo našu ponudu enterijera kako bismo ubrzali prelazak automobilske industrije prema enterijerima bez kože“, izjavio je Thomas Ingenlath, direktor Polestara.

Foto: Promo/Polestar

2. Renault Zoe

Sedišta Renaultovog gradskog mališana u Iconic izvedbi izrađena su od 100 posto recikliranog materijala, dok GT Line koristi kombinaciju reciklirane tkanine i sintetičke kože. Čak je i upravljač ukrašen sintetičkom kožom. Međutim, ako ste vegan, izbegavajte Winter Pack koji koristi kožni upravljač.

Foto:Renault

1. Renault Twizy

U suštini, Twizy je četvorocikl a ne automobil, ali malo ćemo mu sada popustiti. U ovom trenutku ovaj jednosed, a opciono i dvosed je najviše ekološki osvešćeno vozilo koje novac može da kupi. Mada, mišljenja smo da francuska kompanija nije previše razmišljala o veganima jer su izbegli korišćenje kože iz dva druga razloga. Jedan je osetljivost kabine ovog modela na vremenske uslove, a drugi je niska cena ovog četvorocikla.

Foto:Shutterstock

Kako piše Auto Klub, pretpostavka je da će Polestar, Tesla, Bentley i Mercedes-Benz u bliskoj budućnosti napraviti još veći pomak prema održivim vozilima i materijalima u njima, dok će pojedini tradicionalisti poput kompanije Rolls-Royce i dalje koristiti kožu od nekoliko desetina krava kako bi svojim kupcima obezbedili maksimalan komfor.

Bonus video: Kad se ložiš na Mercedes, pa ga napraviš od drveta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar