Drugačiji od drugih: Volvo najavio novi XC90 (FOTO)

Auto 09. jul. 202118:34
Podeli:
Foto: Promo/Volvo

Volvo je najavio budući električni krosover XC90 konceptom Recharge. Tehnički podaci su još uvek misterija, ali je poznato da koncept koristi novu platformu dizajniranu posebno za električne modele. Sa druge strane, ako ostane sličan konceptu, novi SUV biće prilično drugačiji od drugih, a nas asocira na nekadašnje sjajne kockaste Volvo karavane.

Kao i mnogi proizvođači, i Volvo će u bliskoj budućnosti biti potpuno električni brend, a nedavno je predstavio koncept Recharge čiji je zadatak da najavi sledeću generaciju potpuno električnih automobila.

Usvajajući novu filozofiju dizajna ‘manje, ali bolje’, Recharge koncept izgleda mnogo radikalnije od prethodnih XC60 i XC90, a kompanija navodi da je cilj bio ‘eliminisati nepotrebne elemente i omogućiti visoko precizne performanse’.

Foto: Promo/Volvo

Prednja maska, na kojoj se nalazi osvetljena Volvo značka, liči na štit, dok se s bočnih strana nalazi nova interpretacija farova Torov čekić – „vitki“ su i nude mnogo različitih animacija. Pojednostavljenje karoserije vidljivo je sa svih strana.

Foto: Promo/Volvo

Kako piše Auto Klub, na bočnim stranama novitet su krupniji pragovi, ručke vrata montirane su na istom nivou, a zadnja vrata otvaraju se u suprotnom smeru. Ostali značajniji elementi uključuju panoramski stakleni krov, tanke stubove vrata i LiDAR senzor postavljen na krov.

Foto: Promo/Volvo

Zadnji deo je takođe minimalističkog dizajna. Svetla su postavljena vertikalno, a koncept takođe sadrži minimalistički zadnji branik, poklopac prtljažnika i mali spojler.

Foto: Promo/Volvo

Unutrašnjost je ekstenzija eksterijera, takođe jednostavna ali vrlo futuristička. Tu je samo 15-inčni infotejment sistem i futuristički upravljač iza kog je ugrađena samostojeća digitalna instrument tabla. Četiri pojedinačna sedišta odvojena su ‘plutajućim’ konzolama, a sve je izrađeno korišćenjem ekoloških materijala – ostava za odlaganje liči na vrećicu.

Foto: Promo/Volvo

‘Enterijer sadrži našu najnoviju tehnologiju korisničkog iskustva s lepim, održivim i prirodnim materijalima. Svaki deo kabine je poput umetničkog dela i mogao bi samostalno da stoji kao zaseban komad nameštaja u sobi’, kaže šef dizajna Robin Page.

Specifikacije ostaju misterija, ali poznato je da koncept koristi novu platformu dizajniranu posebno za EV-ove. Time je omogućen potpuno ravan pod, odnosno više prostora u kabini.

Iako je Recharge tehnički samo koncept, očekuje se nešto slično kod novog XC90.

Volvo je ranije najavio krosover za početak 2022. godine, pa bismo više informacija mogli da dobijemo već ove godine.

Bonus video: Prljava energija odlazi u istoriju, a gde je Srbija?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar