Foto: Media_works/Shutterstock

Nekada je koža korišćena u luksuznim segmentima automobilske industrije kao standard, ali danas proizvođači sve više koriste alternative, od kojih su najčešća opcija ekološki materijali. Reč je o velikom zaokretu, ali nije nešto što proizvođači rade sami od sebe, već kupci to zahtevaju.

Naravno, koža kao opcija nije više nedostupna, pa je još uvek možete odabrati u mnogim automobilima. Primera radi, za unutrašnjost Rolls-Royce Ghosta, potrebna je koža od 20 krava.

Foto: Walter Eric Sy/Shutterstock

Ali možda je upravo Rolls-Royce poslednji od svoje vrste po tom pitanju, s obzirom na to da sve više vodećih automobilskih kompanija biraju “zelenu alternativu“. Švedski Volvo koji se već kreće putem elektrifikacije, nedavno je predstavio potpuno električni Polestar 2 sa obećanjem: “vegan kao standard“.

Foto: Promo/Audi

Ipak, još uvek možete odabrati kožni enterijer uz doplatu, ali činjenica je da gotovo niko to više ne radi. Otprilike 95% naručenih Polestara 2 imaju enterijer od veganskih materijala, dok samo pet odsto kupaca (1 od svakih 20) bira kožu.

Modna dizajnerka Stella McCartney radila je na Audijevom električnom superautomobilu e-tron GT, a poznata je po izbegavanju proizvoda dobijenih od životinja.

Kako piše Auto Klub, električni superautomobil koristi veštačke materijale izrađene od recikliranih plastičnih boca, kao što je slučaj i sa nekim kreacijama ove dizajnerke za modnu pistu.

Foto: Promo/Audi

Sam šef Audijevog odeljenja za dizajn priznao je kako su ga ćerke ubedile u veganske alternative nakon što su mu rekle da “ne žele da sede na mrtvoj kravi“.

Definitivno smo svedoci činjenice da dolaze neka nova vremena.

Bonus video: Trotočkaš iz serije “Mućke“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare