Zoe, rekord, Reno, Ranault, auto, automobil
Foto: Renault

Protivnici električnih automobila uvek spominju domet kao jedan od najvećih problema ovih vozila, ali Renault Zoe opremljen specijalnim gumama uspeo je da pređe 765 kilometara, i na taj način pokazao da i mali gradski automobili koje pogoni električna energija mogu da pređu značajnu distancu.

Mission Motorsport je tim ratnih veterana koji organizuju događaje vezane za automobilsku industriju kako bi obezbedili sredstva za pomoć ugroženima u ratnim operacijama. Ovaj put su na stazi Thruxton u Velikoj Britaniji pokušali da obore rekord u dometu za male električne automobile sa modelom Renault Zoe E-Tech.

Zoe, rekord, Reno, Ranault, auto, automobil
Foto: Renault

Dosadašnji rekord od 565 kilometara postavljen je u Francuskoj tokom 2018. Kada se pogledaju zvanične specifikacije za model Renault Zoe E-Tech, a pogotovo domet po WLTP standardu koji iznosi 394 kilometra, obaranje ovog rekorda izgledalo je kao nemoguća misija.

Međutim, kombinacija idealnih vremenskih uslova, konfiguracije staze i vožnje prosečnom brzinom od 30 km/h omogućila je novi rekord, čak i sa standardnim gumama.

U prvom pokušaju Renault Zoe E-Tech prešao je 683 kilometra i na taj način oborio rekord star tri godine. Ali, tim ratnih veterana tu nije stao.

Zoe, rekord, Reno, Ranault, auto, automobil
Foto: Renault

U događaju je istovremeno učestvovao još jedan Zoe koji je bio opremljen ENSO gumama koje su specijalno dizajnirane kako bi omogućile veći domet za električna vozila. Sa ovim pneumaticima, samo nekoliko sati kasnije postavljen je i novi rekord od 765 kilometara za koji je bilo potrebno čak 25 sati vožnje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram