Toto Kutunjo Foto: COADIC GUIREC / Bestimage / Profimedia

Salvator Кutunjo, koji se proslavio kao Toto Kutunjo, rođen je 7. jul 1943. godine u Milanu.

Bio je italijanski pevač i autor pop muzike koji je postigao zapažene uspehe u brojnim izdanjima Muzičkog festivala u Sanremu i pobedio predstavljajući Italiju na Pesmi Evrovizije 1990. u Zagrebu sa pesmom „Insieme“.

PROČITAJTE JOŠ:

Кutunjo je autor nekoliko šlagera, kao što su „L’Italiano“ i „Mediterraneo“, a ove numere prešle su granice Italije, pa su postzale svetski hitovi.

Toto Kutunjo je rođen u u severnoj Toskani, njagov otac je bio vojnik sa Sicilije, dok je majka bila iz Toskane, a nedugo nakon njegovog rođenja preselili su se u La Speciji.

Muziku je zavoleo još u detinjstvu, pa je tada učio da svira bubnjeve, gitaru, klavir i saksofon. Svoju muzičku karijeru je počeo prvobitno kao bubnjar, ali je kasnije osnovao sastav „Toto e i tati“ koji je izvodio njegove autorske pesme.

Kada je imao 28 godina 1971. godine oženio se Кarlom i preselio u Milano.

Tokom sedamdesetih godina bio je posvećen autorskom radu, pa je pisao tekstove pesama za značajna imena italijanske i svetske muzičke scene – Adrijana Čeletana, Dalidu, Mišela Sardua, Džonija Halideja, Arvea Vilarda i brojne druge.

Кutunjo je potom 1975. godine osnovao sastav „Albatros“, sa kojim je prvi put učestvovao na Festivalu u Sanremu 1976. godine, gde je osvojio treće mesto pesmom „Volo AZ504“.

Samostalnu karijeru je započeo 1978. godine, a potom je nastavio d aniže uspehe. Festival u Sanremu osvojio je 1980. godine pesmom „Solo noi“, nakon toga drugo mesto zauzeo je čak šest puta. Toto Кutunjo je ukupno na festivalu u Sanremu učestvovao 13 puta, od čega dva puta sa „Albatrosom“.

Pored toga, 1985. godine pesma „Noi ragazzi di oggi“, koju je Кutunjo komponovao, u izvedi Luisa Miguela, osvojila je na pomenutom festivalu drugo mesto.

Najveći uspeh slavnog muzičara je pesma „L’Italiano“ koja je postala pravi svetski hit i bila svojevremeno najslušanija u Italiji i Švajcarskoj, a na drugom mestu u Francuskoj.

Toto Кutunjo je predstavljao Italiju na Pesmi Evrovizije 1990. u zagrebačkoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ sa svojom pesmom „Insieme“, gde je odneo pobedu, a to je bila druga pobeda ove zemlje nakon Điljole Činkveti 1964. u Кopenhagenu. Kutunjo je tada osvoji 149 poena.

Prateće vokale Кutunju je pevao jugoslovenski sastav „Pepel in kri“, koji su i sami učestvovali na Pesmi Evrovizije 1975. Toto Kutunjo je nosio belo odelo, a pesma je izvedena 19. po redu, dok je orkestrom dirigovao Đani Madonini.

Nakon toga, zajedno sa Činkveti, Кutunjo je vodio program Pesme Evrovizije 1991. u Rimu.

Toto Kutunjo je vodio i nekoliko televizijskih programa, među kojima su najpoznatiji „Piacere Raiuno“ i „Domenica In“. Do 2005. godine, Toto Кutunjo je prodao više od 95 miliona nosača zvuka.

BONUS VIDEO: TOP 5 domaćih glumaca koji su uspeli u inostranstvu