Foto: Printscreen/Youtube

Mnogi su nas napustili.

Serija „Srećni ljudi“ godinama se reprizira na malim ekranima. Važi za vanvremensku, a na poseban način je dočarala poslednju deceniju dvadesetog veka u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ:

Ljiljana Stjepanović je bila deo glumačke postave u ovoj seriji, koja joj je donela mnoga nova poznanstva.

„U to vreme su mi uvek davali opasnice da igram, pa moje unuke kažu: ‘Joj bre bako’. Skoro su mi ponovo dali ulogu neke zle majke, pa im kažem: ‘Ljudi, da li stvarno tako delujem?’, a oni kažu da je to zbog mog glasa“, ispričala je kroz smeh Ljiljana Stjepanović, koja je igrala Ozrenku Soldatović.

Ipak, ona žali za mnogim kolegama koji više nisu među nama, poput Milenka Zablaćanskog, Radmile Savićević, Olivere Marković, Nikole Simića…

Foto: Zoran Lončarević

„Možda kada smo svi bili u podrumu, kada je bomba naletela, to je bilo zanimljivo. Zablaćanski koji me je slikao, šalili smo se mnogo. Nažalost dosta njih više nije sa nama, ali biće prilike da zajedno igramo gore negde kada se sretnemo. Pamtim fantastičnu saradnju sa Acom Đorđevićem i mojim neposrednim partnerom i velikim drugom Duškom Golubovskim. Nije bilo straha od neuspeha. Savršeno smo se slagali. Posebna čast mi je bila kada sam upoznala veliku Oliveru Marković, žena je bila živa enciklopedija, toliko je priča usadila u moju dušu, toga se sećam sa divnom ljubavlju“, kazala je glumica za „Blic“.

„Srećni ljudi“ su bili debitantsko ostvarenje za Janka Milivojevića, koji je tumačio malog Necu. Ipak, njegovo opredeljenje nije bila gluma, a simpatični dečak je danas otac ćerke od devet godina.

Foto: Goran Srdanov

„Radujem se kada vidim kada se puštaju ‘Srećni ljudi’, kao ja što gledam ‘Vruć vetar’. Sada moja ćerka od devet godina gleda kada se serija reprizira. Zanimljivo joj je, nije fascinirana, ali voli da gleda, zna ko joj je tata. Moji prijatelji me i dalje zezaju pred drugima, pa govore: ‘Je l’ znaš ko je on? Neca iz ‘Srećnih ljudi’. To me je ranije smaralo, sada mi ne smeta. Sve što sam stariji, to mi je lepše što sam glumio. Sa šest godina sam snimao seriju i proletelo mi je. Krivo mi je što je dosta njih preminulo. Imam samo pozitivne i lepe utiske. Kada sam bio klinac bilo mi je naporno, i u tinejdžerskom dobu nisam bio lud za serijom. Bilo je crno vreme, svi su bili sirotinja, ali je to bila serija koja je privlačila porodicu, bilo je ljubavi. Čim se i dan danas prepričavaju fore, nema preterane tuge, već smešnih situacija. Sve se svodi na to da je to život“, kazao je Janko.

Necinu sestru Đinu, prvo je igrala Dubravka Mijatović, a potom je na njeno mesto došla Jugoslava Drašković. Kako tvrdi, ozbiljno je shvatila ovu ulogu.

Foto: Instagram/dzupica

„Kao što znate, naknadno sam se priključila seriji i moj fokus je bio da što bolje odigram ulogu koja mi je poverena. Moja je priroda takva da sve gledam sa ozbiljnije strane i da se teško opuštam. Verovatno je bilo sijaset smešnih stvari koje nisam primetila“, rekla je glumica.

Jugoslava nije jedina koja je došla kao zamena. Naime, njenu majku Lolu prvo je tumačila Tanja Bošković, a potom Zlata Numanagić. Ekonosmska kriza i inflacija devedesetih godina, nisu zaobišle ni glumce, pa je tako i Zlata bila prinuđena da igra kako bi mogla „nahraniti decu“.

„Velika je rupa u mom nebu iznad glave otkako su otišli svi koji su otišli. Ima nade da ćemo se svi ponovo sresti. To je bilo lepo druženje, ozbiljan rad i spasavanje žive glave. Veliko je siromaštvo bilo u pitanju, nisam sigurna da bih samo kroz čitanje teksta prihvatila da igram, ali valjalo je nahraniti moju decu.

Zlata Numanagić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Tanja je moja dobra prijateljica i koleginica sa klase. Inače ta uloga mi je bila i namenjena mnogo pre nego što je Tanja došla u kombinaciju da je igra. Rekla sam Aci Đorđeviću da me sačeka da razmislim, ali je to razmišljanje ustvari bilo da zovem Tanju i da pitam zbog čega je napustila seriju. Nisam dobila neki odgovor koji bih mogla da kažem. Bio je to vruć krompir. U stranim serijama vi imate ili plastičnu operaciju ili razvod braka, neko objašnjenje. Ovde je bila zamena na tzv. suvo i bilo je mnogo teško da se, na čelu sa publikom, pravimo blesavi da se ništa nije dogodilo“, rekla je Zlata Numanagić.

Glumica Ivana Mihić tumačila je lepu pevačicu Keti, a njen partner je bio mađioničar Čarli, kojeg je igrao Bule Goncić.

Foto: printscreen verbalist

„Uloga Keti mi je donela mnogo lepih doživljaja. Publika je zavolela taj lik te i dan danas dobijam pisma i poruke od obožavalaca ili čak njihove dece. Devojčice i dalje oponašaju Keti i igraju se sa drugarima imitirajući scene iz serije sa Čarlijem. Reditelju sam zahvalna na trudu da je gledaoci pamte decenijama“, rekla je Ivana.

Ratovi i nestašice nisu mogle da se porede sa tragedijom kroz koju je u tom trenutku prolazila Eva Ras. Naime, njena ćerka Kruna preminula je u 24. godini u Parizu, gde je studirala.

BONUS VIDEO: TOP 5 najlepših jugoslovenskih glumica