Cvijanović: Zbog Šotre je vredelo živeti i raditi, hvala mu

Aleksandar od Jugoslavije 11. mar. 202120:49 > 12. mar. 2021 15:36
Podeli:
Zoran Cvijanović Foto: Zoran Lončarević

Imao sam sreće da sam pre izvesnog vremena radio projekat za slovenačku televiziju, i kao da je neko dojavio Šotri da sam spreman da igram Antona Korošeca, rekao je za Nova.rs Zoran Cvijanović Cvija, jedan od glumaca u seriji “Aleksandar od Jugoslavije” reditelja i scenariste Zdravka Šotre, a po istoimenom romanu Vuka Draškovića koja počinje sa emitovanjem 15. marta na televiziji Nova S.

Reč je o važnoj istorijskoj ličnosti, ali uloga nije velika, kaže popularni glumac.

Zoran Cvijanović kao Anton Korošec u seriji Aleksandar od Jugoslavije. Foto: Promo/Goran Đukanović

– Važno je da se ljudi podsete na to vreme i kako je i na koji način nastala Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, a potom i Jugoslavija. I kralj Aleksandar je u toj funkciji, ne da saznamo toliko o njemu nego o toj ideji, o toj državi. I to je bio i moj zadatak sa ulogom Korošeca.

Anton Кorošec (1872 -1940) bio je vođa Slovenačke narodne stranke. Gimnaziju je pohađao u Ptuju i Mariboru, a nakon toga je upisao studije teologije. Bio je jezuit, zaređen u rimokatoličkog sveštenika 1895. godine. Doktorirao je 1905. na Univerzitetu u Gracu.

Anton Korošec. Foto: Wikipedia

U bečkom parlamentu 1917. postao je predsednik Jugoslovenskog kluba. U istoriju se upisao kao prvi potpredsednik vlade Кraljevine SHS sastavljene 1918. a potom kao jedini predsednik vlade koji nije bio Srbin.

Protivio se usvajanju Vidovdanskog ustava i ograničavanju veza sa Svetom stolicom. Nakon usvajanja ustava borio se za veću autonomiju Slovenca u Кraljevini SHS.

Posle atentata u Narodnoj skupštini 1928. i smrti Stjepana Radića, vođe Hrvatske seljačke stranke, prihvatio je ponudu kralja Aleksandra, da bi smirio tenzije između naroda, da formira prvu vladu u kojoj premijer ne bi bio Srbin. Smenjen je zbog uvođenja Šestojanuarske diktature.

Nakon atentata na kralja Aleksandra bio je ministar unutrašnjih poslova u vladi Stojadinovća, a potom predsednik Senata 1939, i godinu dana kasnije ministar prosvete u vladi Cvetković–Maček. Te 1940. preminuo je u Beogradu. Ostao je upamćen kao izratiti klerikalac i slovenački kleronacionalista.

Nosilac je Ordena Кarađorđeve zvezde prvog stepena 26. decembra 1938.

Zoran Cvijanović kao Anton Korošec u seriji Aleksandar od Jugoslavije. Foto: Promo/Goran Đukanović

– Mi glumci, kad god čujemo da Šotra snima neki projekat, svi se nadamo da će nam zazvoniti telefon da nas pozove da budemo deo te priče. On je jedna posebna, izuzetna pojava u ovom poslu. Bez društvenih mreža i kastinga zna svakog mladog glumca koji se pojavio, jer ne propušta nijednu beogradsku pozorišnu premijeru. I kad bi neko izračunao koliko je nas primetio kada smo bili mladi, pozvao da radimo i vinuo nas, to bi bio impozantan spisak. Na tome smo mu svi zahvalni. A posebno zato što su njegova snimanja posebna vrsta doživljaja, o čemu se posle dugo priča i zbog čega je vredelo raditi i živeti – priča Cvijanović.

Zdravko Šotra, čovek kog glumci vole. Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Prva epizoda serije “Aleksandar od Jugoslavije” će pretpremijerno biti dostupna već 12. marta, od 10 časova ujutru, na portalu Nova.rs.

– Jedva čekam emitovanje serije jer je bio pravi podvig snimati ovako zahtevan produkcijski projekat kada se najmanje znalo o ovome što se uselilo u naše živote. Bog nas je pogledao da završimo posao. A to mi je naročito drago i važno zbog Zdravka Šotre jer rad sa njim je čista radost, i zato se uloge ne dele na male i velike – zaključio je Cvijanović..

Bindžovanje „Aleksandra“

Gledaoci koji to budu želeli moći će da bindžuju seriju, odnosno da odgledaju sve epizode u kontinuitetu, pošto će već od 12. marta cela sezona biti dostupna preko EON, D3 ili Total TV platformi, preko bilo kog internet provajdera u Srbiji putem EON mobilne ili EON Smart TV aplikacije i na eon.tv, zemljama regiona, a u inostranstvu preko NetTV Plus platforme.

Komentari

Vaš komentar