Foto: Wikipedia

Serija "Aleksandar od Jugoslavije", koja se emituje na TV Nova S i na portalu Nova.rs prati život kralja Aleksandra I Karađorđevića od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, novembra 1918. godine, do atentata u Marselju 1934. godine. U nekoj od narednih epizoda kralj se zaljubljuje u rumunsku prinecezu Mariju, koja mu je rodila tri sina - Petra, Tomislava i Andreja, a malo je poznato kako je kralj izabrao baš ova imena za svoje sinove.

Serija, koja će imati 15 epizoda, snimljena je u produkciji United Media. Svi gledaoci imaju prilike da preko EON-a gledaju celu seriju. Popularno “bindžovanje” dostupno je odmah preko EON TV i putem bilo kog interneta u Srbiji putem EON mobilne ili EON smart aplikacije.

GLEDAJTE SERIJU ALEKSANDAR OD JUGOSLAVIJE

Kao što je dobro poznato, kralj Aleksandar Karađorđević bio je sin kralja Petra I i kneginje Zorke, ćerke crnogorskog kralja Nikole i kraljice Milene.

Posle pobede u Prvom svetskom ratu, Aleksandar je postao regent nove Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a kralj 1921. godine, posle očeve smrti.

Iako su postojali mnogi problemi koji su urušavali novo kraljevstvo tri naroda, kralj Aleksadnar verovao je u Jugoslaviju i na sve načine pokušavao da je očuva. Dokaz da je bio privržen ideji jugoslovenstva je i izbor imena koje je dao svojim sinovima.

Najstariji sin Petar rođen je u Beogradu i dobio je ime po svom dedi, srpskom kralju Petru I. Aleksandar je želeo da se drugi sin rodi u Zagrebu, ali zbog velike zime te 1928. godine, ipak je rođen u Beogradu i dobio je ime Tomislav.

Treći sin je po želji svog oca rođen u Bledu, u Sloveniji, i dobio je jedno od najčešćih slovenačkih imena-Andrej.

Kralj Aleksandar imao je i vanbračnu ćerku s francuskom doktorkom. Njoj je dao ime Jelena, po svojoj sestri koja je bila udata za Romanove, a ispunjena mu je i želja da devojčica na krštenju dobije ime Zorka, po svojoj majci.

Gledaoci NOVU S mogu pratiti preko SBB mreže, Total TV-a, D3i ali i EON platforme.

Pogledajte trejler za seriju „Aleksandar od Jugoslavije“

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.