Foto: EPA/EFE, Slađana Đermanović/Nova.rs

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je generala u penziji da preuzme komandu nad snagama u Ukrajini nakon što je u borbama izgubio veliki broj svojih najboljih generala.

General Pavel (67) pozvan je da, iz Moskve gde vodi udoban život u predgrađu, ode na prve linije fronta u Ukrajini. On će sada preuzeti kontrolu nad ruskim specijalnim snagama koje deluju u regionu nakon što je bivši komandant jedinice teško povređen u artiljerijskom napadu, prenosi Dejli mejl.

Pavel je veteran invazije Sovjetskog Saveza na Avganistan 1980-tih i pripadnik ruskih specijalnih snaga.

Kako bi se vratio u službu, morali su da mu naprave specijalnu unuformu i mora da nosi dva kompleta pancira da bi mu torzo bio zaštićen. Visoki obaveštajni izvor je za britanske medije istakao da „Putin sada steže obruč“.

„Većina njegovih najboljih i prekaljenih visokih komandanata su ubijeni ili su povređeni u borbama u Ukrajini, tako da on sada pribegava slanju drugorazrednih oficira na front koji se tu ne zadržavaju dugo“, dodaje se.

„Putin je poput mafijaškog bosa koga niko ne može da odbije. Ako penzionisani general dobije poruku od Putina da ga ‘majka Rusija zove da se bori u Ukrajini’, ne može mnogo toga da uradi“, ističe se.

Uprkos tome što su ruske snage zauzele ključni grad na istoku Ukrajine – Severodonjeck, bilo je izveštaja da je Putin sada otpustio svog glavnog generala u Ukrajini, navodno zbog slabog tempa napredovanja ruske armije.

Optuštanje generala Aleksandra Dvornikova označava još jedan veliki potres Putinove komandne strukture i izraz njegove frustracije stanjem u Ukrajini.

Dvornikov, poznat kao ‘Kasapin iz Alepa’, bio je sedmi ruski general za kog se navodi da ga je Putin smenio od početka juna.

Smatra se da je ruska vrhovna komanda od početka juna sklonila veliki broj oficira sa ključnih pozicija u Ukrajini, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

PROČITAJTE JOŠ:

Pošto je Dvornikov komandat Južne grupe snaga i verovatno deluje kao opšti oprativni komandant ruske vojske u Ukrajini, njegova smena došla je zajedno sa smenom general-pukovnika Andreja Serdjukova.

Dvornikova će sada zameniti general-pukovnik Sergej Surovikin.

„Više od 30 godina Surovikinova karijera je praćena optužbama za korupciju i brutalnost“, dodaje britansko ministarstvo odbrane. Prema pojedinim podacima, Surovikin je navodno dva puta u svojoj karijeri bio u zatvoru.

Jednom je dospeo u zatvor zbog nelegalne prodaje oružja, a jednom zbog vođenja vojne kolone tokom puča 1991. godine u kojem su ubijena tri demonstranta u Moskvi.

Nekoliko izvora tvrdi da je Putin lično angažovan u odlukama oko Ukrajine i da smenjuje komandante za koje smatra da ne rede dobro svoj posao.

BONUS VIDEO: Putin se uporedio sa Petrom Velikim i uputio jezivu pretnju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare