Bajraktar TB2
Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Turska kompanija Bajkar je saopštila da je njeno prvo borbeno bespilotno vazduhoplovno vozilo na mlazni pogon (UCAV) juče završilo svoj prvi probni let. Kompanija je stekla popularnost u svetu pomažući ukrajinskoj vojsci u borbi protiv ruskih snaga. Iz Bajkara su podelili snimak koja prikazuje bespilotnu letelicu Kizilelma (Zlatna jabuka) kako uzleće i zatim se vraća na aerodrom u severozapadnoj provinciji Corlu, 85 kilometara zapadno od Istanbula.

Flajtradar je takođe evidentirao nepoznatu letelicu iznad aerodroma Corlu. Selcuk Bajraktar, Bajkarov glavni tehnološki direktor, poručio je da je Kizilelma uspešno obavila svoj prvi let. Bajkarov prethodni dron Bajraktar TB2 se istaknuo u globalnim sukobima, pa je gurnuo kompaniju u središte globalne pažnje i transformisao je u velikog proizvođača i izvoznika, prenosi Index.hr.

Kompanija planira da izgradi proizvodni pogon u Ukrajini

Međunarodna potražnja za Bajkarovim bespilotnim letelicama s propelerom naglo je porasla nakon njihovog korištenja u Siriji, Ukrajini i Libiji. Kizilelma će imati veću maksimalnu brzinu i nosivost u odnosu na postojeće dronove. Nova turska bespilotna letelica koju pokreće mlazni motor ima slične spoljne karakteristike poput borbenih aviona pete generacije.

PROČITAJTE JOŠ:

Iz kompanije ističu da će letelice Kizilelma uz konvencionalne misije bespilotnih letelica, moći da učestvuju i u avio borbama. Malezija i Indonezija su već iskazale interes za kupovinu borbenih dronova od Turske, dok je njih 20 isporučeno Ujedinjenim Arapskim Emiratima, piše Rojters.

Bajkar za dve godine planira da dovrši izgradnju svog proizvodnog pogona u Ukrajini, što će biti jedini pogon izvan Turske. Inače, Turska je svoj nosač namenjen avionima s vertikalnim uzletanjem, koji je još u izgradnji, pretvorila u nosač bespilotnih letelica, tako da će nosač služiti kao baza za Kizilelmu i druge bespilotne letelice koje koristi turska vojska.

BONUS VIDEO: Rusi dronovima napali Kijev