Foto: REUTERS/Stringer

Ukrajinski predsdenik Vladimir Zelenski izjavio je danas da ukrajinska kontraofnaziva napreduje sporije nego što se očekivalo, i istakao da rat ''nije film''.

“Neki ljudi veruju kako je ovo holivudski film i očekuju rezultate odmah. Nije tako. Ovde se radi o ljudskim životima“, rekao je Zelenski.

On je za BBC izjavio da kontraofanziva ne ide lako pre svega jer su ruske snage, kako je naveo, minirale 200.000 kvadratih kilometara ukrajinske teritorije.

“Šta god bi neki želeli, uključujući pokušaje pritiska na nas, uz dužno poštovanje, mi ćemo napredovati na bojnom polju onako kako smatramo da je najbolje“, rekao je Zelenski.

On je naglasio da je potrebno da NATO Ukrajini da bezbednosne garancije, pošto je cilj Kijeva dugoročno članstvo u Alijansi.

Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia,VLADIMIR ASTAPKOVICH / SPUTNIK , EPA-EFE/DUMITRU DORU

Ukrajinski lider je ponovio da Ukrajina nastoji dobije borbene avione F-16 američke proizvodnje i rekao da veruje da bi piloti mogli da počnu obuku već u avgustu, a da bi prvi avioni mogli da stignu za šest ili sedam meseci.

POGLEDAJTE JOŠ:

On je takođe ponovio da su “pobede na bojnom polju neopodne“, i da Ukrajina “ne može biti mirna ko god da je predsednik u Moskvi“, ako Rusija ostane na njenoj teritoriji.

“Koliko god napredovali u našoj kontraofanzivi, nećemo pristati na zamrznuti konflikt jer je to rat, to je bezperspektivan razvoj za Ukrajinu“, rekao je Zelenski.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar