Foto: Alexander Reka / TASS / Profimedia;Maxym Marusenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, nalazi se na putu za Fisnku u kojoj će prisustvovati samitu NATO saveza u Viljnusu. U avionu ga je kako kaže, saznao za izjavu generalnog sekretara Jensa Stoltenberga u kojoj je naveo da Ukrajina može da postane članica vojnog saveza u budućnosti, i time porušio njegove o tome da će Ukrajina danas pristupiti Alijansa.

„Cenimo naše saveznike. Cenimo našu zajedničku sigurnost. I uvek cenimo otvoren razgovor.Ukrajina će biti predstavljena na samitu NATO-a u Viljnusu. Ali, sada, na putu za Vilnjus, dobili smo jasan signal, da se o određenim formulacijama razgovara bez Ukrajine. I želeo bih da naglasim da je formulisano tako da će Ukrajina u nekom trenutku postati članica NATO, a ne o konkretnom članstvu Ukrajine. Apsurdno je to što nije određen vremenski okvir ni za poziv, ni za članstvo Ukrajine. Dok se u isto vreme dodaje nejasna formulacija o „uslovima“ čak i za pozivanje Ukrajine. Čini se da nema spremnosti ni da se Ukrajina pozove u NATO, niti da postane članica Alijanse. To znači da je ostavljena prilika da se pregovara o članstvu Ukrajine u NATO-u tokom pregovora sa Rusijom. A za Rusiju je to motivacija da nastavi svoj teror. Neizvesnost je slabost. I o tome ću otvoreno razgovarati na samitu“, naveo je Zelenski.

Podsetimo, Stoltenberg je istakao po dolasku na samit da očekuje da će saveznici poslati jasnu, jedinstvenu i pozitivnu poruku o putu ka članstvu Ukrajine u NATO-u.

Rekao je da očekuje saglasnost zemalja NATO-a da se usvajanje Akcionog plana za članstvo (MAP) ukloni kao zahtev za ulazak Ukrajine u Alijansu.

Time bi se, kako je istakao, pridruživanje Ukrajine NATO-u odvijalo u jednom, umesto u dva koraka.

Jens Stoltenberg Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Stoltenberg je ocenio da je ruski predsednik Vladimir Putin napravio tri strateške greške kada je napao Ukrajinu.

Prva greška, prema njegovom mišljenju, je ta što je potcenio Ukrajince, druga što je potcenio jedinstvo NATO-a i treća što je potcenio političke posledice te agresije.

Pročitajte još:

Stoltenberg je, takođe, rekao da NATO ne vidi promenu u nuklearnom stavu Rusije, uprkos tome što će ona nuklearno oružje rasporediti na tlu Belorusije, i ocenio da je „nuklearna retorika Rusije nepromišljena i opasna“.

Prema njegovim rečima, članice NATO-a dosad nisu videle nikakve promene u ruskom nuklearnom stavu koje bi od njih zahtevale promenu, ali će ostati na oprezu.

BONUS VIDEO NATO samit