Foto:EPN/Newscom / Newscom / Profimedia; Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia; ; Elena Kopylova / Sputnik / Profimedia; Sergei Bobylev / TASS / Profimedia; Justin Yau / ddp USA / Profimedia;

Šef plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin boravi u Moskvi od 1. jula, saopštio je francuski "Liberation", pozivajući se na zapadne obaveštajne službe. Prigožin je ranije navodno zadržan u Kremlju, gde je vodio pregovore s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o sudbini Vagnera. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da su se Prigožin i Putin sastali 29. juna i kazao da je sastanak na kojem je učestvovalo 35 ljudi, trajao tri sata i na njemu je rečeno da će Vagnerovci nastaviti da se bore za Putina. Ali s jučerašnjom objavom Kremlja, u kojoj je pokušao da razjasni situaciju i sanira štetu, cela misterija oko Prigožina, njegovog nestanka iz javnosti i njegovih veza s ruskim vrhom samo je dodatno pojačana.

Prigožin zadnji put viđen u noći ustanka

Prigožin je poslednji put viđen 24. juna nakon što je objavio da se njegove snage povlače. Tada je bio u džipu u Rostovu na Donu. Bio je to kraj kratkotrajne pobune, koja je izazvala tektonske promene, piše CNN, a prenosi Index.

Jevgenij Prigožin Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Od tada je misterija sve veća. U danima nakon pobune, u poslednje dve nedelje, praćene su racije Prigožinovih prostorija, u javnost su dospele fotografije njegovih navodnih perika i zlatnih poluga. Viđen je i čovek sličan njemu kako izlazi iz helikoptera u Sankt Peterburgu.

Ali iz prošlonedeljnih komentara predsednika Aleksandra Lukašenka jasno je da Prigožin nije u Belorusiji, kao što je nalagao dogovor s Kremljom. Nisu ni njegovi borci.

Foto: Elena Kopylova / Sputnik / Profimedia; EPA-EFE/IGOR KOVALENKO; Shutterstock

Kremlj pokušao da razjasni situaciju, nije mu baš uspelo

Umesto toga Kremlj je u ponedeljak pokušao da razjasni situaciju nakon što su francuske novine „Liberation“ saopštile o sastanku Putina i Prigožina 29. juna.

Dmitrij Peskov Kremlj Rusija Vladimir Putin
Vladimir Putin i Dmitrij Peskov Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, potvrdio je da se sastanak dogodio. Nagovestio je da se Putin sastao s Vagnerovim komandantima i razgovarao o daljim mogućnostima njihovog rada te da je predsednik od njih čuo da su „spremni da nastave da se bore za domovinu“. Peskov je dodao: „To je sve što možemo da kažemo o ovom sastanku. Ne mogu više da vam kažem“.

CNN tu upozorava na nešto očigledno i značajno. Samo pet dana nakon pobune, najveće pobune u Putinovoj vladavini, šef Kremlja poziva kod sebe glavnog pobunjenika i njegove komandante te zajedno razgovaraju o budućoj saradnji.

Dmitrij Peskov Kremlj Rusija
Dmitrij Peskov Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

To bi značilo da je 48 sati nakon što je Putin rekao okupljenim vojnicima unutar zidina Kremlja kako su sprečili „građanski rat“ šef Kremlja odleteo u južni ruski grad Derbent kako bi se fotografisao i vratio da pozdravi prave pobunjenike sledeći dan. Taj sastanak potom je držan u tajnosti 11 dana.

Kremlj je dosad radio sve kako bi obuzdao posledice pobune uveravajući javnost da se ništa posebno nije dogodilo. Upadi u Prigožinove objekte, zatvaranje njegovih medijskih kuća, njegov nestanak iz javnosti, kontrolisani narativ Kremlja o sastanku – sve to vodi do čoveka čiji je nestanak za Putina problematičniji nego što se to čini na prvi pogled, piše CNN.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia; Not supplied / WillWest News / Profimedia; AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Činjenica da javnost tek treba da dobije vizuelnu potvrdu Prigožinove sudbine znak je Putinove slabosti – znak da sve opcije s kojima se Kremlj suočava imaju nedostatke. Ako je Prigožinu oprošteno, kao što Kremlj sugeriše, zašto onda nema javnog priznanja toga?

Prigožinova sudbina, kakva god da je, veliki je problem za Putina

Ako Prigožin ostane na slobodi, izbegavajući dogovor za koji Lukašenko tvrdi da ga je sklopio, šta onda to govori o Putinovom držanju na vlasti? A ako je uhapšen – ili nešto još gore – onda nevoljnost Kremlja da to javno izjavi sugeriše da Prigožin ima veliku lojalnost u vojsci i da nije netko koga Putin želi javno da povredi ili osramoti.

Foto:REUTERS/Henry Nicholls

Pre 20 godina šef Kremlja je pod pretnjom oružjem dao da se iz aviona izvede najbogatiji čovek u Rusiji Mihail Hodorkovski kako bi rasturio njegove političke ambicije i poslovno carstvo.

Sada je Putin suočen sa stvarnom i opipljivom pretnjom, a umesto toga odgovara ćutanjem i odgođenim vestima o tajnom sastanku, na kojem se pobunjenici ponovno zaklinju na lojalnost i očigledno je da im je oprošteno.

Pročitajte još...

Ovo nije jedina uznemirujuća tišina za Kremlj. Još uvek nije jasno gde se nalazi Sergej Surovikin, visoki ruski general koji je navodno unapred znao za pobunu.

Valerij Gerasimov, načelnik ruskog Glavnog stožera, konačno se pojavio na video snimku koji je Ministarstvo odbrane objavilo u ponedeljak kako bi se pokazalo da je zaista živ i zdrav i da je zadužen za rat u Ukrajini.

Možda čelnici Kremlja misle da ovaj veo ćutanja projektuje snagu – da samo oni znaju odgovore na ova pitanja i zadržavaju konačnu moć? To bi bila još jedna pogrešna procena koja odaje koliko su se udaljili od stvarnosti.

BONUS VIDEO Putin u iznenadnoj poseti frontu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar