Foto: Tanjug/ AP Photo/Emrah Gurel

Sjedinjene Države i Velika Britanija žele da pretvore Crveno more u more krvi, rekao je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Odgovarajući na pitanja novinara posle molitve petkom, prvi čovek Turske komentarisao je saopštenje Velike Britanije nakon napada u kom se navodi da je korišćena proporcijalna sila.

Pre svega, nema proporcionalne akcije. Sve što se radi je nesrazmerna upotreba sile. SAD to trenutno rade na isti način u Izraelu i Palestini. Velika Britanija je već preduzela korake u ovom procesu zajedno sa SAD. I nastavlja da to čini. Oni su željni da pretvore Crveno more u krvavo more. Jemen kaže da će iskoristiti svu svoju moć da se bori sa Hutima, bilo da se radi o SAD ili Velikoj Britaniji i da pruži neophodan odgovor“, rekao je Erdogan.

Dodao je da „Huti se uspešno brane“.

„Trenutno primamo različite vesti sa različitih kanala. Primamo vesti da su Huti pružili uspešan odgovore SAD i Velikoj Britaniji i da se uspešno brane“, rekao je Erdogan.

SAD gađale 60 ciljeva, Huti najavljuju odmazdu

Podsećamo, američke i britanske snage izvele su u četvrtak uveče udare na pobunjenike Hute u Jemenu.

Pročitajte još:

Kako su saopštili američki zvaničnici, udari su izvedeni na više od 60 ciljeva na 16 lokacija koje koriste pobunjenici Huti u Jemenu. Napadi su pokrenuti iz vazduha i sa mora, a korišćeni su borbeni avioni, brodovi, ali i podmornice. Napad je usledio nakon što su obe zemlje upozorile da bi „moglo da dođe do posledica ako brodovi budu stalno gađani u Crvenom moru“. 

Zvaničnik Huta Husein Al Izi poručio je da će SAD i Velika Britanija „platiti visoku cenu“ nakon što su te dve zemlje izvele napade na položaje te pobunjeničke grupe u Jemenu. Portparol jemenskih Huta rekao je da nema opravdanja za ovu akciju SAD i Britanije, prenosi Rojters.

Sva najnovija dešavanja pratite u našem blogu uživo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar