Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je zabrinut zbog dijagnoze raka kod britanskog kralja Čarlsa i da se nada da će uskoro razgovarati sa njim, prenosi BBC.

Bakingemska palata saopštila je u ponedeljak da se kralj Čarls III leči od raka. Vrsta raka nije otkrivena, ali prema saopštenju palate, kralj je u ponedeljak počeo „redovne tretmane“. Dijagnostikovana mu je tokom nedavnog lečenja uvećane prostate.

Na pitanje novinara u Las Vegasu koja je njegova poruka za kralja, Bajden je rekao da je „upravo čuo njegovu dijagnozu“.

„Zabrinut sam za njega“, rekao je on novinarima na jednom sindikalnom skupu. „Nadam se da ću uskoro razgovarati s njim.“

Kralj počinje da se leči ambulantno i pauziraće svoje javne događaje, ali će nastaviti sa svojom ustavnom ulogom šefa države, uključujući papirologiju i privatne sastanke.

Bakingemska palata nije objavila nikakve detalje o stadijumu raka, ali je rekao da kralj Čarls „ostaje potpuno pozitivan u pogledu svog lečenja i da se raduje povratku na punu javnu dužnost što je pre moguće“.

PROČITAJTE JOŠ

Američki Stejt department je ovo saopštenje nazvao „neverovatno tužnom vesti“.

„Naše misli su sa kraljem… i njegovom porodicom“, rekao je portparol Vedant Patel novinarima na redovnom brifingu za novinare.

Bivši predsednik Donald Tramp rekao je da je kralj bio „divan čovek koga sam dobro upoznao tokom svog predsedavanja”.

„Svi se molimo da se brzo i potpuno oporavi“, napisao je na svom sajtu za društvene mreže Truth Social.

Princ Hari, koji živi u Kaliforniji sa suprugom Megan Markl, otputovaće u Veliku Britaniju da vidi svog oca, rečeno je Bi-Bi-Siju.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar