Foto:REUTERS/Oleksandr Ratushniak/Tanjug/AP Photo/Libkos/Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

Jevgenij Prigožin, osnivač ruske privatne paravojne organizacije Vagner, pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da proglasi kraj rata i fokusira se na stvaranje uporišta u okupiranim delovima istočne Ukrajine.

„Vladimire, naš zadatak je gotov, vreme je da proglasimo kraj. Za vlast Ruske Federacije i za društvo u celini važno je okončanje ’specijalne vojne operacije‘“, naveo je Prigožin.

Dodao je da treba svi da budu obavešteni da je Rusija postigla planirane rezultate.

Foto:Profimedia.rs

„Mi smo ih u nekom smislu zaista i postigli. Onesposobili smo veliki broj vojnika Oružanih snaga Ukrajine i možemo da konstatujemo da je naš zadatak ispunjen“, naglasio je Prigožin.

U teoriji, Rusija je postigla svoj cilj tako što je uništila veliki deo aktivnog muškog stanovništva Ukrajine i zastrašila drugi deo koji je prebegao u Evropu. Rusija je „odsekla“ Azovsko more i veliki deo Crnog mora, zauzela veliki deo teritorije Ukrajine i stvorila kopneni koridor za Krim.

Prigožin tvrdi da Rusija sada može samo da „dobije čvrsto uporište i da se drži teritorija koje su već njene”.

Istovremeno, Prigožin smatra da postoji jedan problem izazvan ratom.

Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia, EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN / POOL, Tanjug/AP Photo/LIBKOS

„Ako je Ukrajina ranije bila deo bivše Rusije, sada je apsolutno nacionalno orijentisana država“, dodao je Prigožin.

Na kraju je zaključio da je protiv bilo kakvih pregovora sa Ukrajinom, a dve zemlje treba da se sastanu samo na bojnom polju.

Vagner nema podršku Kremlja?

Poruka Prigožina Putinu dolazi samo nekoliko dana nakon što su u javnost procureli strogo poverljivi dokumenti Pentagona koji otkrivaju najmračnije tajne ukrajinskog rata.

Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin Foto: Alexey DRUZHININ / AFP / Profimedia

Nekoliko dokumenata otkrivaju i saznanja o trenutnoj situaciji u vrhu ruske vojske, tačnije nesuglasicama koje je razaraju.

Iz njih se zaključuje da je Vagner praktično rak rana Kremlja.

Naime, ogromno curenje informacija takođe otkriva da prodor SAD u rusko Ministarstvo odbrane i plaćeničku organizaciju Vagner pravi značajan problem za Kremlj.

Ona se našla na tapetu zbog svoje sve veće uloge u ratu u Ukrajini, ali i toga što pokušava i da prikupi saveznike širom sveta.

Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin Foto: Alexsey Druginyn / Sputnik / Profimedia

Britanski obaveštajci: Putin traži alternativu za Vagner

Ove tvrdnje potkrepljuje i analiza britanskog ministarstva obrane u kojoj se navodi da bi Rusija mogla da potraži alternative Vagneru.

Pročitajte još:

Kako se navodi, Rusija verovatno traži način za razvoj alternativnih privatnih vojnih kompanija kako bi zamenila Vagner. Kako se navodi, ruski vojni vrh želi da zameni Vagner privatnom vojnom kompanijom nad kojom bi imao više kontrole. Ipak, kako je dodaje, trenutno nijedna ruska privatna vojna kompanija nije uporediva s Vagnerom u smislu veličine ili borbene moći.

Istovremeno, Prigožin, koji je regrutovao čak 40.000 zarobljenika i bacio ih u bitku, optužuje rusko Ministarstvo odbrane da pokušava da uguši njegovu vojsku. Mnogi analitičari veruju da su njegove sumnje osnovane – da ruski vojni establišment koristi bahmutsku „mašinu za mlevenje mesa“ da bi ga u potpunosti eliminisao kao političku snagu.

Upravo kada je Prigožinu bila najpotrebnija podrška redovnih ruskih snaga i pouzdano snabdevanje municijom, ostao je bez nje. Vagner je postepeno osvajao Bahmut i sada drži istočni deo grada. Ipak, izgleda da on nema dovoljno snaga da istera ukrajinske snage iz ostatka Bahmuta.