Foto: Epa/Efe, Reuters, Profimedia, AP

Na sednici Saveta bezbednosti na kojoj je Putin objavio uvođenje ratnog stanja nije bio prisutan ministar odbrane Sergej Šojgu.

Tokom obraćanja koje su prenosile ruske televizije jasno se vidi da Šojgua nema, iako je stalni član tog tela, ali da su prisutni Valerij Gerasimov i Viktor Zolotov, koji nisu stalni članovi Saveta bezbednosti.

Ovo nije prvi put da ministar odbrane Rusije nije prisutan na sastancima Saveta bezbednosti dok Putin saopštava važne odluke vezane za rat u Ukurajini. Čak, odsustvo prvog čoveka ruske vojske dok Rusija vodi rat  u susednoj državi bilo je toliko primetno da se nedeljama nagađalo da li je Šojgu, inače jedan od Putinovih najbližih ljudi, pao u nemilost. Takoe, mediji su pisali o različitim razlozima za Šojguov „nestanak“ uključujući i srčani udar, svađu sa ruskim predsednikom i „mnogo posla“.

Podsećamo, ruski predsednik Vladimir Putin, koji se trenutno obraća na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, najavio je uvođenje ratnog stanja u četiri ukrajinske oblasti koja su nedavno pripojene Rusiji.

Pročitajte još:

„Da podsetim da je u Donjeckoj Narodnoj Republici, Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, pre nego što su ušle u sastav Rusije, postojao režim vanrednog stanja. A sada treba da formalizujemo ovaj režim u okviru ruskog zakonodavstva. Stoga sam potpisao ukaz i on će odmah biti poslat na odobrenje Savetu Federacije“, rekao je danas Putin.

Putinov ukaz stupa na snagu 20. oktobra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar