Foto: Epa/Efe, Reuters, Profimedia, AP

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu predsedavao je danas sastankom vrha ruske vojske na kojem je bilo reči o snabdevanju oružjem. Snimak sa sastanka je objavilo rusko ministarstvo odbrane, što je prvi put da je Šojgu prikazan kako govori nakon više od dve nedelje i nagađanja zašto ga nema u javnosti, uključujući i tvrdnje da je doživeo srčani udar nakon svađe sa Putinom.

Šojgu je danas rekao da se se “državni odbrambeni nalog, uprkos poteškoćama, izvršava prema planu”, prenela je agencija RIA Novosti.

Dodao je da je ruska vojska nastavlja da unapređuje nabavku oružja i opreme kreditnim sredstvima.

“Prioriteti su visoko precizno oružje dugog dometa, avijacijska oprema, kao i održavanje borbene gotovosti strateških nuklearnih snaga”, naglasio je ministar.

Pojavljivanje Šojgua u javnosti izazvalo je veliku pažnju obzirom da je njegov “nestanak” iz javnosti prethodnih dana bio tema brojnih medija, ali i teorija zavere. Šojgu nije viđen u javnosti od 11. marta, iako je rusko ministarstvo odbrane povremeno objavljivalo saopštenja o njegovim aktivnostima.

Gde je Viktor Zolotov?

Pored Šojgua, primećen je i nestanak iz javnosti Viktora Zolotova, načelnika ruske Nacionalne garde i jednog od najbližih savetnika Putina. Poslednja njegova javna izjava datira od 15. marta kada je rekao “da ruska vojna operacija u Ukrajini nije išla onako brzo kako je Kremlj želeo”, što je bilo najsnažnije priznanje Moskve da njena invazija neće ići kako je planirano.

Sumnjiv snimak sa sastanka sa Putinom

Nakon skoro dve nedelje odsustva, Šojgu se pojavio na snimku sa video sastanka ruskog Saveta za bezbednost kojim je predsedavao Vladimir Putin, ali je taj snimak izazvao brojne sumnje.

Naime, Šojgu se na pomenutom snimku vidi u kvadratiću u levom uglu ekrana, ali ne baš jasno jer taj deo ekrana treperi, što je kasnije objašnjeno problemima sa kamerom.

Druga, verovatnija verzija, glasi da reč o efektu koji je namerno dodat u post-produkciji da se pažnja publike privukla na taj ugao, kako bi svi primetili da je Šojgu bio prisutan na sastanku.

„Sada nije baš vreme za medijske aktivnosti“

Istog dana, portparol Kremlja Dimtrij Peskov na novinarska pitanja o Šojguu rekao je da ministar odbrane „ima posla ovih dana” i da nije trenutak za pojavljivanje u javnosti.

Pročitajte još:

„Šef ruskog Ministarstva odbrane Sergej Šojgu sada ima mnogo posla i briga. U toku je specijalna vojna operacija. Naravno, sada nije baš vreme za medijske aktivnosti. To je sasvim razumljivo“, rekao je portparol Kremlja.

Upitan da prokomentariše izveštaje pojedinih medija o navodnim zdravstvenim problemima ministra Peskov je rekao: „Ne morate da ih slušate“.

Srčani udar nakon svađe sa Putinom

Potom su i iz Ukrajine počeli da postavljaju pitanje gde je Šojgu, uključujući i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji je u jednom od svojih redovnih obraćanja na Fejsbuku rekao: „Kažu da je ministar odbrane Rusije negde nestao”.

Nedugo zatim, pojavila se i tvrdnja da je Šojgu imao srčani udar koju je objavio Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog predsednika.

„Šojgu je imao srčani udar. Zbog toga se nije pojavljivao u javnosti od sredine marta. Doživeo je srčani udar posle svađe sa Putinom zbog potpunog neuspeha invazije na Ukrajinu. Sada je na rehabilitaciji u Glavnoj vojnoj bolnici N. N. Burdenka”, naveo je Geraščenko na Fejsbuku.

Nekoliko sati nakon ove objave, Šojgu je predsedavao sastankom vrha ruske vojske.

Sva današnja dešavanja iz Ukrajine pratite u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Mariupolj iz vazduha posle mesec dana borbi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar