Jermenija, protest
Foto: Aram Nersesyan / Sputnik / Profimedia

Jermenski opozicionari pokrenuli su jutros veliki protest, blokirajući centralne ulice u Jerevanu, javlja TAS S. Oni traže ostavku premijera Nikola Pašinjana.

„Policija je dobila političko naređenje, stoga i dozvolu da primeni silu, ali nas to neće zaustaviti“, kazao je poslanik Tigram Abramjan novinarima. Specijalne snage jermenske policije počele su da pritvaraju pristalice opozicije, dodaje TAS S.

Foto: Aram Nersesyan / Sputnik / Profimedia

Navodi se i da je došlo do sukoba sa policijom u pojedinim delovima grada, a oko deset ulica i bulevara u Jerevanu je zasad blokirano, pa je saobraćaj u zastoju, prenosi Tanjug.

Opozicija od 25. aprila održava proteste širom zemlje. Njeni lideri kažu da je politika sadašnje vlade destruktivna za Jermeniju i nepriznatu Republiku Nagorno-Karabah, da preti jermenskoj strani ne samo novim ustupcima, već i gubitkom državnosti.

Foto: Aram Nersesyan / Sputnik / Profimedia

Dan ranije u Jerevanu je održan miting sa više hiljada ljudi čiji su učesnici razapeli šatore na Trgu Francuske i tamo prenoćili, prenose RIA Novosti.

Prema rečima Iškana Sagateljana, potpredsednika parlamenta iz frakcije „Jermenija“, od jutros će početi velike akcije građanske neposlušnosti. Planirano je da se parališe saobraćaj u centru prestonice.

PROČITAJTE JOŠ:

Krajem septembra 2020. godine nastavljene su borbe u Nagorno-Karabahu, koje su predstavljale nastavak dugotrajnog sukoba i dovele do civilnih žrtava. Strane su nekoliko puta pokušavale da zaključe primirje, ali je trojni sporazum postignut u noći 10. novembra bio uspešan.

Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija dogovorili su potpuni prekid vatre i razmenu zarobljenika i tela poginulih. Jerevan je Bakuu predao i Kalbadžar, Lačin i deo Agdamske oblasti, koji su od 1994. godine pod kontrolom nepriznate NKR. Pored toga, ruski mirovnjaci su stacionirani u regionu. U Jermeniji je ovaj dokument izazvao krizu vlade.

BONUS VIDEO: Snimci iz drona – Bombardovanje Marijupolja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar