Nursultan Nazarbajev
Nursultan Nazarbajev Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Kazahstanska agencija za suzbijanje korupcije izvestila je danas o zapleni dijamanata i nakita vrednog više od 230 miliona dolara u okviru afere u koju je umešan nećak bivšeg predsednika Nursultana Nazarbajeva, prenosi Hina.

„Tokom akcije potrage u inostranstvu zaplenjeni su i državi vraćeni dijamanti i nakit u vrednosti većoj od 230 miliona dolara“, navodi se u saopštenju agencije.

Nakit je zaplenjen u okviru nove istrage protiv preduzetnika Kajrata Satibaldija, nećaka bivšeg predsednika Nursultana Nazarbajeva koji je bio na vlasti 30 godina, do 2019., dodala je antikorupcijska agencija za AFP.

Satibaldi, uhapšen u martu i optužen za zloupotrebu novca Kazahtelekoma, državnog telekomunikacijskog operatera, i za „druga kaznena dela na štetu državne bezbednosti“, prvi je član porodice Nazarbajev koji je uhapšen. U septembru je osuđen na šestogodišnju zatvorsku kaznu, prenosi Index.hr.

Kako navodi agencija za suzbijanje korupcije, „300 miliona dolara koje je Satibaldi uložio u strane obveznice biće uplaćeno u proračun Kazahstana“, velike srednjoazijske zemlje bogate naftom i gasom.

PROČITAJTE JOŠ:

Vratili staro ime glavnom gradu

U januaru prošle godine više od 230 ljudi izgubilo je život u protestima. Sadašnji predsednik Kasim-Žomart Tokajev ocenio je da su ih na to podstakli strani „teroristi“ koji su hteli preuzeti vlast u zemlji, ali nikad nije izneo dokaze za to.

Tokajev, kandidat za svoj reizbor 20. novembra, otada nastoji da učvrsti svoj, a da oslobi položaj svog autoritarnog prethodnika.

Glavni grad Astana, koji je bio preimenovan u čast Nazarbajeva, u septembru je ponovno dobio staro ime.

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar