Foto:Gavriil Grigorov/Kremlin Pool; Alexei Alexandrov; AP; Rodrigo Abd; AP; Vadim Belikov; AP; Leo Correa; Ap

U ovo vreme pre tačno godinu dana, Kremlj je skovao tajni plan za invaziju na Ukrajinu. Mnogi su na to upozoravali, ipak, niko nije mislio da će do nje zapravo doći. Dok je veći deo sveta strepeo, naročito Ukrajinci, Vladimir Putin je sa grupom najbližih saradnika osmislio plan koji je promenio sve.

O tome je ruski predsednik govorio nedavno, na obeležavanju godišnjice rata u Ukrajini. Na samo početku obraćanja, Putin je naglasio da je Rusija pre godinu dana morala da reaguje i zaštiti narod u Donbasu. Kako je istakao, njegova zemlja je dobila operativne podatke da je u toku priprema brutalnog napada na Donbas od strane režima u Kijevu, a uz podršku Zapada u vidu oružja.

„Pokušali smo sve da rešimo mirno, ali iza naših leđa zapadni lideri su odgovorni za drugi scenario. Oni su odugovlačili i zatvarali oči pred ubistvima i nedelima kijevskog režima. Mi smo SAD i NATO-u uputili bezbednosne garancije, ali smo dobili odbijanje. Tada je bilo jasno da imaju agresivni plan od kog ne planiraju da odustanu. U februaru 2022. godine bilo je jasno da se sprema novi udar na Donbas“, istakao je predsednik Rusije.

Kako on tvrdi, taj region je prethodno trpeo „teror“ kijevskog režima.

„Želim da naglasim, oni su započeli rat, a mi koristimo silu da ga zaustavimo“, naglasio je Putin i prešao na „pogrešne korake Ukrajine.

Pored tvrdnji da je Kijev pripremao napad na Donbas, Putin je rekao i da postoje obaveštajni podaci koji ukazuju na to da je Kijev zatražio od zapadnih zemalja isporuke nuklearnog oružja.

„Ovaj govor držim u jako teškom kontekstu, u jako teškom trenutku. U svetu se odvijaju velike promene koje će odrediti budućnost sveta i naše zemlje. Pre specijalne vojne operacije Kijev je dogovarao isporuke teške vojne opreme, protivvazdušne odbrane, aviona ali i nuklearnog oružja“, rekao je Putin.

Ove njegove navode nisu komentarisali niti Kijev, niti predstavnici međunarodne zajednice. U kontekstu priče o zlodelima Zapada i Kijeva, Putin je pomenuo i da je jedini njihov cilj potpuno uništenje Rusije, za šta koriste „i samog đavola“.

Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS/EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / KREMLIN

Napetost uoči invazije

Nedelju dana pre ruske invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara 2022. godine, vladala je velika napetost i situacija se dodatno zaoštrila na istoku zemlje, u samoproglašenim regionima u Donjecku i Lugansku. Stotine hiljada stanovnika iz ovog dela Ukrajine krenulo je u evakuaciju po naređenju lidera proruskih pobunjenika koji kontrolišu ove oblasti.

Kao razlog naveden je navodni plan ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da naredi vojni napad na Donbas. Ukrajina je takve tvrdnje odbacila. Ministar odbrane pozvao je stanovnike okupiranih teritorija na istoku da ne veruju u navode Kremlja da Ukrajina priprema napad. Tvrdi da je zemlja posvećena protokolu iz Minska i pronalaženju diplomatskog mirovnog rešenja.

Tenzije u istočnoj Ukrajini su dramatično porasle, uz sve veći broj kršenja primirja i granatiranja. Zapadne zemlje su optužile su Rusiju da je okupila više od 100.000 vojnika u blizini Ukrajine, što je izazvalo strahove da bi mogla planirati vojnu ofanzivu protiv svog bivšeg sovjetskog suseda.

Moskva je više puta negirala bilo kakav plan za invaziju Ukrajine i umesto toga optužila zapadne zemlje da potkopavaju sigurnost Rusije kroz širenje NATO-a prema njenim granicama.

Međutim, Rusija je pre invazije na Ukrajinu priznala ukrajinske separatističke regione. Lideri Evropske unije i NATO-a, kao i brojne države najoštrije su osudili taj Putinov čin, ponovili podršku Ukrajini i najavili zajedničku reakciju.

Ukrajina rat Volodimir Zelenski i Vladimir Putin Foto:Shutterstock/Tanjug/Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP/Shutterstock

„Ne znam koje kriv za ovo, ali ne želim rat“

Žene, deca i stari su tužnih lica napuštali su sredinom februara prošle godine svoje domove na istoku Ukrajine, ne znajući da li će se i kada vratiti. Mnogi od njih su se smestili u Rostovu na Donu u Rusiji. Tada su rekli da ne znaju šta se dešava u Donjecku i da ne mogu ništa da urade osim da plaču.

Scene koje smo tada imali priliku da vidimo, budile su osećaj zebnje, nelagode i neizvesnosti, ali je i dalje postojala nada da će razum prevadati i da do rata neće doći. Civili koji su se tada evakuisali iz Donbasa su mahom govorili da čuju eksplozije, ali da im dalje nije jasno šta se dešava. Muškarci koji su dobili pozive da za mobilizaciju nisu hteli da idu u rat.

Irina Aleksandrovna je donela odluku da pobegne iz rodnog Donjecka u istočnoj Ukrajini.

„Nemamo pojma šta se dešava u Donjecku“, rekla je penzionerka (60). „Počelo je da postaje veoma glasno, mnogo eksplozija“, dodala je Irina, koja sa suprugom Viktorom otišla u Rusiju. „Da nije bilo sve ove buke, ostali bismo“, naglasila je ona.

Prva stanica za Elu Fjodorovu nakon što je pobegla iz svog doma bio je šatorski kamp neposredno posle ruske granice.

„Htela sam da ostanem, ali moj muž je došao kući i rekao je: ‘Skupi svoje stvari i idemo'“, rekla je ona dok je pored bio njen dvogodišnji sin, prenosi Gardijan. Njen muž ju je ostavio na granici, jer je morao da se vrati nazad.

Foto:profimedia.rs

Natalija Klimčuk (35) je takođe napustila dom sa svojom trogodišnjom ćerkom.

„Opasno je – živom pored aerodroma pa sam cele noći čula pucnjavu. Do četiri ujutru nisam mogla da zaspim“, rekla je ona. „Uzela sam ćerku i rekla da je vreme da odem“, dodala je.

Neke izbeglice sa kojima je Moskov tajms razgovarao su bile zbunjene zbog čega su uopšte evakuisane.

„Iskreno da budem, ne mogu da kažem o šta se dešava u Donbasu“, rekao je Stanislav Vakarčuk (17), rodom iz rudarskog grada Šahtjora u Donjeckoj oblasti, koji se sastao sa ocem Ivanom koji radi u Rusiji.

„Kažu da je ukrajinska vojska počela da granatira, ali je u našem gradu sve bilo mirno“, rekao je on.

Neki muškarci u Donjecku su izrazili zabrinutost nakon što su dobili pozive u kojima im je naređeno da se jave u štab lokalne milicije.

„Kada sam se sinoć vratio sa posla video sam papir u svom poštanskom sandučetu. Sve se odvija veoma brzo“, rekao je Vadim. „Ne znam koje kriv za ovo, ali ne želim rat. Žena mi je trudna i ratovanje mi nikada nije bilo u planu“, dodao je on rekavši da je još neodlučan da li da ode u štab lokalne milicije.

Foto:Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia; © Ukrinform via ZUMA Press Wire; Press and Information Office/TASS

Putin u zloglasnom govoru najavio invaziju

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u specijalnom obraćanju građanima Rusije uoči rata, saopštio da je doneo odluku o specijalnoj vojnoj operaciji u Donbasu.

„Narodne republike Donbasa obratile su se Rusiji sa zahtevom za pomoć. Doneo sam odluku o sprovođenju specijalne vojne operacije. Njen cilj je zaštita ljudi koji su osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima. I za to ćemo nastojati da demilitarizujemo i denacifikujemo Ukrajinu. I takođe privedemo pravdi one koji su počinili brojne krvave zločine nad civilima, uključujući građane Ruske Federacije“, rekao je Putin na početku svog obraćanja.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako je napomenuo šef države, vojna operacija Rusije predstavlja samoodbranu od onih koji su Ukrajinu uzeli za taoca. On se u svom govoru posebno obratio građanima Ukrajine.

„Današnji događaji nisu povezani sa željom da se zadire u interese Ukrajine i ukrajinskog naroda, oni su povezani sa zaštitom same Rusije od onih koji su Ukrajinu uzeli za taoca i pokušavaju da je iskoriste protiv naše zemlje i njenog naroda“, rekao je Putin.

Predsednik je pozvao ukrajinsku vojsku da položi oružje i zapretio srazmernim odgovorom onim zemljama koje odluče da se umešaju u situaciju spolja. Prema njegovim rečima „sva odgovornost za moguće krvoproliće biće u potpunosti na savesti režima koji vlada na teritoriji Ukrajine“.

Ostalo je, nažalost, svima dobro poznato.

BONUS VIDEO: Putin o ratu u Ukrajini