Foto:profimedia.rs

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je dugoočekivani govor posvećen godišnjici rata u Ukrajini, ali i izazovima sa kojima se njegova zemlja suočava. Uz kratke prekide za aplauze svih pripadnika ruske Dume, ali i ministara i drugih zvaničnika, Putin je skoro dva sata govorio o apsurdima i zlim namerama Zapada, ali su se potkrale i tri bitne informacije.

„Pripreman napad na Donbas“

Na samo početku govora, Putin je naglasio da je Rusija pre godinu dana morala da reaguje i zaštiti narod u Donbasu. Kako ističe, njegova zemlja je dobila operativne podatke da je u toku priprema brutalnog napada na Donbas, od strane režima u Kijevu, uz podršku Zapada u vidu oružja.

„Pokušali smo sve da rešimo mirno, ali iza naših leđa zapadni lideri su odgovorni za drugi scenario. Oni su odugovlačili i zatvarali oči pred ubistvima i nedelima kijevskog režima. Mi smo SAD i NATO-u uputili bezbednosne garancije, ali smo dobili odbijanje. Tada je bilo jasno da imaju agresivni plan od kog ne planiraju da odustanu. U februaru 2022. godine bilo je jasno da se sprema novi udar na Donbas“, istakao je predsednik Rusije.

.

Kako on tvrdi, taj region je prethodno trpeo „teror“ kijevskog režima.

„Želim da naglasim, oni su započeli rat, a mi koristimo silu da ga zaustavimo“, naglasio je Putin i prešao na „pogrešne korake Ukrajine.

„Kijev ugovarao isporuke nuklearnog oružja“

Pored tvrdnji da je Kijev pripremao napad na Donbas, Putin je rekao i da postoje obaveštajni podaci koji ukazuju na to da je Kijev zatražio od zapadnih zemalja isporuke nuklearnog oružja.

„Ovaj govor držim u jako teškom kontekstu, u jako teškom trenutku. U svetu se odvijaju velike promene koje će odrediti budućnost sveta i naše zemlje.Pre specijalne vojne operacije Kijev je dogovarao isporuke teške vojne opreme, protivvazdušne odbrane, aviona ali i nuklearnog oružja“, rekao je Putin.

Foto:Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Ove njegove navode nisu komentarisali niti Kijev, niti predstavnici međunarodne zajednice.

„Đavolom hoće da unište Rusiju“

U kontekstu priče o zlodelima Zapada i Kijeva, Putin je pomenuo i da je jedini njihov cilj potpuno uništenje Rusije, za šta koriste „i samog đavola“.

„Govorimo o egzistenciji naše zemlje. Oni moraju shvatiti da je nemoguće pobediti Rusiju na bojnom polju. Oni kvare našu decu i iskrivljavaju istoriju. Bore se protiv naše kulture i naše religije. Pogledajte šta su uradili svoj kulturi i deci. Čak je i pedofilija normalna stvar na Zapadu“, smatra Putin, dodajući da će sada „i samog đavola iskoristiti protiv Rusije“.

Na samom kraju, potkrale su mu se i dve bitne informacije.

Foto:Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Masovna proizvodnja oružja

Uoči godišnjice rata u Ukrajini, Putin je saopštio da će Rusija uložiti sve napore i sredstva u masovnu proizvodnju oružja za rat u Ukrajini, koja je već počela.

„Sada je nivo opremljenosti vojnih snaga najnovijim sistemima više od 90 odsto. Uzimajući u obzir iskustvo koje sada imamo, uvereni smo u dobar rezultat. Otadžbina ceni dobrinost zaštiti, aktivno ćemo razvijati najnovije tehnologije za naoružanje. To je bolje od stranih analognih oružja. Treba organizivati masovnu serijsku proizvodnju, to se već radi, tempo je ubrzan“, kazao je ruski predsednik.

Naposletku, u samo par rečenica, pomenuo je najbitniju vest i odluku Rusije.

Rusija suspenduje učešće u nuklearnom sporazumu sa Amerikom

Moskva suspenduje učešće u sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju – START, saopštio je Putin.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države, preko NATO-a, postavljaju ultimatum Moskvi o novom START ugovoru, a Vašington zahteva ispunjenje svih tačaka, dok on sam planira da se „ponaša kako hoće“.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Početkom februara NATO je tražio da se vratimo ugovoru o neširenju strateškog naoružanja, uključujući i inspekcije objekata. To je pozorište apsurda. Znamo da je Zapad pomogao kijevskom režimu u napadu na objekte na teritoriji Ruske Federacije. I žele u isto vreme da pregledaju naše objekte?“, saopštio je Putin.

On je istakao da Vašington namerava da izvrši testiranje nuklearnog oružja i da postoje takve informacije.

„U ovoj situaciji, Ministarstvo odbrane Rusije i Rosatom moraju da obezbede spremnost za testiranje ruskog nuklearnog oružja. Naravno, mi nećemo biti prvi koji će to uraditi, ali ako SAD izvrše test, onda ćemo i mi“, rekao je Putin.

BONUS VIDEO Putin o ratu u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare