Foto: Hatem Ali, Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Na audio snimku, koji je juče na sastanku Ujedinjenih nacija u Njujorku pustio izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen, čuje se kako je naoružani muškarac, pripadnik Hamasa, uzeo telefon jedne od svojih žrtava da bi nazvao majku i oca i ispričao im o svojim "podvizima" u izraelskom kibucu 7. oktobra.

„Tata, ja sam u Mefalsimu. Otvorite svoj ‘WhatsApp’ odmah i pogledajte sve one koje sam ubio. Pogledaj koliko sam svojim rukama pobio – tvoj sin je ubio Jevreje (uzvikuje on). Pričam sa telefona jedne Jevrejke, ubio sam i nju i njenog supruga, a još desetoricu sam ubio svojim rukama… Njihova krv je na mojim rukama“, rekao je navodno Hamasovac, na šta se čuje otac koji mu je ponavljao „Alahu Akbar“.

„Majko, tvoj sin je heroj. Ja sam prvi ušao pod vođstvom i uz Alahovu pomoć“, čuje se dalje u snimku, piše Dejli mejl.

Autentičnost snimka tek treba da se proveri.

Ranije ove nedelje Izrael je bio domaćin 45-minutnoj projekciji video snimka sa kamera i pametnih telefona mrtvih Hamasovih napadača, koji pokazuju brutalnost njihovih racija 7. oktobra. Na snimku je prikazan klip u kojem su civili streljani, izbodeni, mučeni i spaljeni, kažu novinari koji su prisustvovali projekciji.

„Njihovi leševi su tako postavljeni da ih svi vide – vezani, začepljenih usta i izrešetani mecima i ranama od noža“, tvrde novinari.

Jedan snimak prikazuje i trenutak kada je Hamasovac bacio granatu na oca i sina. Eksplozija ubija oca, dok je dečak u lokvi krvi.

Hamas Foto:EPA/MOHAMMED SABER

Jedan od dečaka jeca: „Zašto sam živ“, dok nemilosrdni teroristi stoje nad telom njegovog oca.

Još jedan mračni deo snimka pokazuje obezglavljene vojnike izraelskih odbrambenih snaga (IDF) kako leže na ulicama.

Hamas Foto:EPA/MOHAMMED SABER

Novinari su takođe rekli da su bili svedoci terora na muzičkom festivalu Supernova, gde je ubijeno više od 250 civila.

Neke žrtve su pokušale da se sakriju, ali su sve pronađene i upucane, a ima i onih koji su divljački pretučeni.

Izrael je naveo da necenzurisani snimak neće biti dostupan javnosti, sem ukoliko porodice ubijenih ne daju dozvolu.

Pročitajte još...

Ipak, IDF je objavio novi isečak snimka snimljenog sa kamere jednog Hamasovog naoružanog napadača. Na pomenutom snimku napadač maše svojom puškom i naređuje izraelskom paru da zaustave svoj automobil. Potom kreće da puca u vozilo.

Objavljivanje snimka najavio je portparol vlade Ejlon Levi kako bi se suprotstavio, kako kaže, „fenomenu koji liči na poricanje holokausta“, kao vid reakcije na izraelske vazdušne napade na Pojas Gaze.

„IDF je prikupljao snimke sa kamera koje su snimili Hamasovi odredi smrti dok su divljali zajednicama u južnom Izraelu, ubijajući sve na vidiku“, rekao je Levi.

Sve najnovije informacije o ratu na Bliskom istoku pratite u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar