Foto:Tanjug/(HONS)/SpaceX via AP

Severna Koreja ispalila je danas neidentifikovani tip balističke rakete, saopštile su japanska obalska garda i južnokorejska vojska.

Projektil je lansiran ka moru kod severnokorejske istočne obale, naveo je generalštab Južne Koreje, a dodatni detalji nisu saopšteni.

Ranije ovog meseca, zvaničnici u Seulu i Tokiju upozorili su da se nuklearno naoružana Severna Koreja spremala za testiranje projektila, uključujući i jedne od njenih interkontinentalnih balističkih raketa najdužeg dometa, prenosi Rojters.

Foto:Tanjug/(HONS)/SpaceX via AP

Sve aktivnosti u vezi sa balističkim raketama Severne Koreje su zabranjene rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, iako ih Pjongjang brani kao svoje suvereno pravo na samoodbranu.

Vašington je u subotu upozorio Severnu Koreju da bi svaki eventualni nuklearni napad protiv te zemlje ili njenih saveznika, uključujući Južnu Koreju, bio neprihvatljiv i da će rezultirati okončanjem režima severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Južna Koreja i SAD saglasile su se da sredinom sledeće godine završe nacrt smernica za zajedničku nuklearnu strategiju, rekao je juče prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Južne Koreje Kim Tae-hjo posle razgovora u Vašingtonu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kim je rekao da će smernice obuhvatiti niz pitanja u vezi sa deljenjem poverljivih informacija, uspostavljanje relevantnog sistema bezbednosti i formulisanje procedure konsultacija u vezi sa nuklearnom krizom, kao i planove za smanjenje rizika.

Dodatno, SAD i Južna Koreja planiraju da izgrade prošireni nuklearni sistem odvraćanja do juna sledeće godine, rekao je Kim.

Severna Koreja je ispalila više od 100 projektila u probama od početka 2022. godine, piše AP i podseća da je Pjongjang prošlog meseca lansirao svoj prvi vojni izviđački satelit.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar