Uragan Florida Foto: Chris Urso / Zuma Press / Profimedia

Uragan Milton udario je u tlo kod Sijesta Kija na Floridi tokom noći po evropskom vremenu. Prema američkom Nacionalnom centru za uragane, jačina vetra u trenutku udara bila je 193 km/h (120 milja na sat). Na Floridi su uništne stotine kuća, poginulo je najmanje dvoje ljudi, a društvenim mrežama kruže zastrašujući snimci. Uragan Milton nastavlja da pustoši Floridu, a iako se smanjuje njihova jačina, udari vetra sada su stigli do istočne obale države.

Kejp Kanaveral zabeležio je udare vetra od 122 km/h, dok je Dejtona Bič imao udare od 121 km/h.

PROČITAJTE JOŠ:

Milton je sada uragan kategorije 1 sa vetrovima od 145 km/h. Trenutno je na 48 kilometara od Orlanda i kreće se u pravcu istok-severoistok brzinom od 26 km/h.

Tokom dana očekuje se slabljenje orkanskih i vremenskih prilika.

Svetlo na kraju tunela

Stanovnici Gulfporta na Floridi počinju da vide „svetlo na kraju tunela“, rekao je gradonačelnik dok se uragan Milton kreće ka istoku.

Gradonačelnik Gulfporta Sem Henderson rekao je jutros za CNN, po tamošnjem lokalnom vremenu, da je oblast doživela neverovatnu količinu vetra i kiše.

„Ovo su definitivno najjači vetrovi koje sam video otkako sam na Floridi“, rekao je Henderson. „Najgore je iza nas, vetar se smiruje, i dalje imamo jake udare, ali počinjemo da vidimo svetlo na kraju tunela“, rekao je on.

Gradonačelnik je objasnio da je većina stanovnika ranije ove godine ozbiljno shvatila uragane Debi i Helena i da su se ovog puta evakuisali. Gulfport se nalazi oko 8 kilometara jugozapadno od St. Petersburga (Florida).

Milioni ljudi bez struje

Skoro 2,8 miliona domova i preduzeća širom Floride je bez struje, prema PoverOutage.us.

Najveći nestanci struje prijavljeni su u okrugu Sarasota. Okrug Hilsboro imao je najviše nestanaka struje u 2 sata ujutru po lokalnom vremenu, sa 510.000 kupaca u mraku. U okolnim okruzima, između 80 i 97% kupaca energije bilo je bez struje, uključujući okruge Sarasota, Manatee i Hardee.

Prekidi će nastaviti da rastu kako se Miltonovi snažni vetrovi kreću ka istočnoj obali Floride.

BONUS VIDEO: Milton na Floridi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar