Foto:Shutterstock/Armin Durgut/PIXSELL/SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

Predsednici uvek privlače pažnju, centralne su figure, svaki njihov korak se pomno prati. Pored njih, u pojedinim prilikama nalaze se - one. Prve dame koje nemaju nikakvu realnu vlast, ali imaju nemerljiv uticaj. U slučaju da se ne pojavljuju često u javnosti, kao što je to slučaj sa Tamarom Vučić, suprugom predsednika Srbije, misterija oko njih još je veća i intrigantnija. Ovo su prve dame eks Ju zemalja i sve što znamo o njima.

Tamara Vučić

Ne viđamo je često, ali kada god se pojavi, mediji samo o njoj pišu. Njen suprug, koji i te kako vodi računa o čestom, možda čak i prečestom medijskom eksponiranju tada pada u drugi plan.

Tamara Vučić, devojačko Đukanović, rođena je u Beogradu 1981. godine. Odrasla je u Loznici, gde je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Tamara Vučić Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Posle dugogodišnje karijere televizijskog novinara, za svoj poziv odabrala je diplomatiju i od 2010. radi u ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije. U međuvremenu je završila i Diplomatsku akademiju MSP.

U njenoj biografiji se navodi da je posvećena humanitarnim aktivnostima, sa fokusom na dobrobit dece i važnost ranog razvoja. Prisustvovala je i prijemu koji je organizovala Mišel Obama, supruga Baraka Obame u Njujorku. Dobitnica je Plakete mira Humanitarne organizacije „Nađi Raula“ iz Niša.

Za Aleksandra Vučića se udala 2013. godine i zajedno imaju sina Vukana.

Tamara Vučić Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Poznata je kao modni poznavalac, što voli da demonstrira na retkim javnim događajima na kojima se pojavljuje. Ona ne prati svog supruga na svim diplomatskim putovanjima i prijemima, stoga je njena ličnost obavijena velom misterije.

Jednom prilikom javno je govorila o tome kako je izgubila bebu koju je nosila pre sina Vukana, čime je pružila podršku ženama koje se suočavaju sa istim problemima.

Milena Milatović

Milena Milatović je postala prva dama Crne Gore u aprilu ove godine, nakon što je njen suprug Jakov Milatović ostvario ubedljivu pobedu nad dotadašnjim predsednikom Milom Đukanovićem u drugom krugu predsedničkih izbora. Iako ju je do sada vešto krio, Milatovićeva izabranica uspela je da zainteresuje javnost nakon samo dva pojavljivanja.

Foto:Predsjednik.me

Iako se o privatnom životu Jakova Milatovića malo zna, neki osnovni podaci su poznati svima – njegova supruga se zove Milena i roditelji su troje dece – Sare, Ane i Davida.

Prema podacima iz imovinskog kartona iz 2021. godine, Milatović je vlasnik stana od 46 kvadrata, a sa suprugom Milenom suvlasnik je i stana od 68 kvadratnih metara.

Milena Milatović zaposlena je u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu, gde je direktor Sektora za finansije i ekonomske poslove i na tekućem računu ima nešto više od 3.000 evra.

Regionalnu javnost oduševila je govorom na proslavi povodom Dana državnosti Crne Gore.

Milena Milatović, Jakov Milatović i Danijela Đurović Foto: SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

Žene Crne Gore su, kako je istakla, svojom nepokolebljivom hrabrošću i snagom dale nemerljiv doprinos u borbi za slobodu, i zajedno sa muškarcima učestvovale u obnovi zemlje posle rata. Time su, kako je kazala, trasirale put u konstituisanju novog društvenog poretka koji je doveo do sve većeg učešća žena u političkom i javnom životu u Crnoj Gori.

Sanja Musić Milanović

Ona je supruga hrvatskog predsednika Zorana Milanovića. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu gde je zaposlena kao docent. Svog supruga upoznala je 1991. godine kada je bila studentkinja, a on diplomirani pravnik. Venčali su se 1994. godine i zajedno imaju dvojicu sinova – Antu Jakova i Marka.

Tamara Vučić i Sanja Musić Milanović Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Ona je docent na Katedri za medicinsku statistiku, epidemiologiju i medicinsku informatiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Oblasti njenog rada su epidemiologija i promocija zdravlja.

Kao prva dama Hrvatske, Musić Milanović ima ulogu u javnom životu. U septembru 2022. godine najavila je da će Hrvatska biti domaćin samita prvih dama i gospode 2023. godine o rešavanju problema gojaznosti kod dece, u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.

Mirela Bećirović

Mirela je supruga člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića. Upravo ona je prva dama koja je najviše zaintrigirala javnost Bosne i Hercegovine, svojim modnim kombinacijama.

Ranije je rekla da postoje ograničenja s kojim se morala pomiriti kao supruga člana Predsedništva BiH i da uspešne žene dolaze iz svih sfera života.

Njen Instagram profil je jako popularan i često dobija komplimente na račun izgleda, elegancije i odmerenosti.

Osim što je ponosna supruga, Mirela je i majka dvoje dece. U jednom od retkih intervjua za „Dnevni avaz“, za sebe je rekla da je skromna i odgovorna.

Sabina Komšić Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sabina Komšić

Sabina je supruga drugog člana Predsedništva BiH Denisa Komšića.

Ona je studirala Građevinski fakultet, ali ga zbog rata u Bosni i Hercegovini nikada nije završila. Ima jednu ćeku – Lanu.

Iako prati politiku, „sve pročita, šta joj nije jasno pita“, za sebe kaže da je „apolitičan tip“ i da joj je drago što je mentalitet takav da nije zaživela „uloga supruge predsednika“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ovo je ujedno i sve što je o njoj poznato u javnosti, imajući u vidu da se retko kada pojavljuje i daje intervjue.

Elizabeta Pendarovska

Stomatolog, doktor nauka i profesor Elizabeta Pendarovska rođena je 1972. godine u Skoplju.

Predavala je na univerzitetima u Velikoj Britaniji, Belgiji i SAD i objavila je više od 90 radova, a sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim u braku je 24 godine i zajedno imaju sina Ognena.

Pendarovska je sada šef Katedre za dečju i preventivnu stomatologiju na Univerzitetu u Skoplju.