Dijamanti
Dijamanti Foto:Shutterstock

Lulu Lakatos (60) ukrala je dijamante vredne 4,2 miliona funti predstavljajući se kao osoba koja je obučena i kvalifikovana za prepoznavanje i procenu dragulja. Žena je prevarila draguljare glumeći da joj je zadatak da stručno pregleda dijamante iz firme Boodles u središnjem Londonu, a potom ih je suptilnim pokretom ruke zamenila najobičnijim - kamenčićima.

PROČITAJTE JOŠ:

Gospođa Lakatos procenila je sedam dijamanata u radnji u ulici Nju Bond Strit pre nego što ih je stavila u torbu, rečeno je na sudu. Kako prenosi BBC, njena vešta prevara otkrivena je tek pri ponovnom otvaranju te iste torbe u kojoj je tad pronađeno obično kamenje.

„Dijamanti su ukradeni vrlo spretnim i suptilnim pokretom ruke, a dotična gospođa odigrala je središnju ulogu u ovoj izuzetno sofisticiranoj zaveri koja je zahtevala puno planiranja i rizikovanja“, rekao je tužilac Filip Skot.

Spomenuta krađa „odrađena“ je 10. marta 2016. ili koji dan pre, a Lulu Lakatos, inače rođena u Rumuniji, a živela je i u Francuskoj, uhapšena je u septembru 2020. na osnovu evropskog naloga za hapšenje pa je izručena Velikoj Britaniji. Lulu poriče umešanost u zaveru i krađu, a suđenje se nastavlja.

Na saslušanju je rečeno kako je u februaru 2016. Nikolas Vainrajt, predsednik draguljarske firme Boodles, predstavljen čoveku po imenu Simon Glas, koji je tvrdio kako ga zanima investicija u dijamante visoke vrednosti. Dvojac se sastao već sledećega meseca u Monaku, gde je Vainrajt upoznao i Glasovog poslovnog partnera – Rusa zvanog Aleksander- a nakon daljih razgovora napokon je dogovorena i prodaja sedam skupih dijamanata.

Na kraju je ispalo da se taj dvojac zove Mikael Jovanović i Kristofer Stanković koji su i priznali policiji da su učestvovali u prevari, piše Jutarnji list.

Stučnjak za procenu dragulja, stanovita Ana (zapravo Lulu Lakatos), trebala je po nalogu kupaca pregledati dragulje pre nego što su isti bili stavljeni u zaključanu torbu koju će čuvati firma Boodles dok zlatari ne dobiju svoj novac.

Tužilac Skot na sudu je rekao kako je gospođa Lakatos trebala ispitati i izvagati svaki od sedam dijamanata pre nego što ih je pojedinačno zamotala u papir i stavila u neprozirne kutije pa zatim u torbu sa patentnim zatvaračem.

No Lakatos je zaključanu torbu stavila u vlastitu torbicu kad je Vainrajt otišao iz podrumske prostorije, a ukradenu je zamenila identičnom, ali bez dragulja – u njoj su, naime, bili kamenčići.

Nakon obavljenog posla, kradljivica je odbacila kapu i šal, presvukla se u toaletu pivnice pa upotrebivši vlastiti pasoš brzim vozom pobegla iz Londona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar