Foto: EPA-EFE/STANISLAV KOZLIUK;Sergey Averin / Sputnik / Profimedia

U šumi u Donjeckoj oblasti smešten je kamp ukrajinske vojske u kojem je skriven tenkovski bataljon. Kroz grane posečenog drveća virile su cevi topova, piše Skaj njuz, čiji su novinari dobili mogućnost da zavire u skriveni kamp. Njihovu reportažu prenosimo u celosti.

PROČITAJTE JOŠ:

Reportaža preuzeta sa sajta Skaj njuza

Sa vojnikom među nama, dobili smo upustva da se odvezemo sa glavnih puteva i po snegu prekrivenim stazama do pustog mesta i da čekamo dalja naredbe. Vojniku je zazvonio telefon i dobio je nova naređenja, okrenuo nas je, a zatim je skrenuo naglo desno niz drugu stazu gde nas je čekao automobil.

Kada smo se pojavili u njegovom retrovizoru, vozač je krenuo i vojniku je rečeno da ga prati.

„Nikada ranije nisam bio ovde, nemam pojma kuda idemo“, objasnio je on.

Već nam je rečeno da ne možemo da snimamo ništa što bi moglo da identifikuje našu lokaciju. Bez putokaza, bez prepoznatljivog sela, čak i bez stubova za struju. Odvedeni smo u strogo tajnu bazu usred ničega – kamp u šumi u Donjeckoj oblasti u Ukrajini.

Foto:Sergey Averin / Sputnik / Profimedia

Po prvi put, jedna novinska organizacija je dobila dozvolu da poseti jednu od tranutno najvažnijih lokacija ukrajinske vojske.

Povukli smo se do onoga što je izgledalo kao niz drvenih koliba skrivenih u šumi, a dim se dizao iz tankih limenih dimnjaka.

Najbolja odbrana Ukrajine od Rusije

Naoružani vojnik koji je stajao na unutrašnjoj strani zaključane i neobično zamršene metalne baštenske kapije rekao nam je da sačekamo, a zatim se javio radio unutra.

Foto:EPA-EFE/STANISLAV KOZLIUK

Nekoliko minuta kasnije pustili su nas i dočekali su na viši oficiri. U logoru su se vojnici zbijali u jedinice i oficiri su im davali upustva.

Zatim su nas ispratili kroz bazu do oblasti gde je niz kosih bunkera, prekrivenih granama posečenog drveća, uronjenih u zemlju. Iz granja je virila ogromna cev tenka.

Foto:Sergey Averin / Sputnik / Profimedia

Ova baza koja se proteže kilometrima kroz šumu, najbolja je nada ukrajinske vojske za odbranu od ruske invazije: tenkovski bataljon u pripravnosti je za borbu.

Ubrzo po našem dolasku, vojnici su počeli da sklanjaju grane i tenkovski motori su zaurlali. To su tenkovi T80 B1V.

Foto: EPA-EFE/STANISLAV KOZLIUK

Ukrajina se priprema za sve mogućnosti

Jedan po jedan ispaljeni iz svojih bunkera prekrivenih snegom, i u kakofoniji zvuka i prskanja blata, krenuli su ka otvorenoj ravnici.

Kako napetost i dalje raste zbog potencijalne ruske invazije, posade tenkova prolaze intenzivnu obuku i inspekciju. Rezervoari su obično skriveni u kilometrima snežne šume.

Foto:Vadim Kudinov / Sipa Press / Profimedia

Posada ovde radi na taktici izbegavanja znajući da će ih najverovatnije nadmašiti sofisticiranija oprema ruskih snaga, i što je još važnije njen broj.

Ovi tenkovi svi modifikovani u gradu Harkovu na istoku Ukrajine, smatraju se boljim od onih koje koriste Rusi. A ukrajinska vojska preuzima onoliko koliko može da dobije od separatističke pobune u Donjecku i ruske aneksije Krima 2014. godine.

Foto:EPA-EFE/STANISLAV KOZLIUK

Maksim Nazarenko, jedan od ovdašnjih komandanata tenkovskih trupa, rekao je da se spremaju za sve mogućnosti.

„Naša obuka je intenzivirana. Jačaju se trupe, pojačava se nadzor nad tehnikom, sve se svodi na to. Obučava se ljudstvo, priprema se oprema. Svi su u pojačanom režimu pripravnosti“, dodao je on.

Foto:Sergey Averin / Sputnik / Profimedia

Ukrajina spremna uprkos „zabrinutosti“

Rekao je da su svesni realnosti suočavanja sa ruskom vojskom, ali da su spremni i rešeni da im „daju odgovarajući odgovor“ ako je njihova teritorija ugrožena.

„Zabrinutosti uvek postoje, čak i u vreme kada nema rata. I naravno, ima zabrinutosti i sada. Ali da bismo je smanjili, ispunjavamo različite standarde, priprema se i usavršavamo svoje veštine za borbu protiv neprijatelja. Uvek postoji zabrinutost“, dodao je on.

Gledamo kako tenkovi seku zemlju, manevrišući iz svojih skrovišta kroz sneg, led i blato. Ovde je već prilično zaleđeno – obe vojske bi lako mogle da se zaglave.

Stručnjaci ne veruju da će ako dođe do invazije to biti stvarni scenario tipa Drugog svetskog rata, sa tenkovskim bitkama na otvorenim ravnicama. Taktika i raketni sistemi su sada veoma različiti. Ali u trenutnoj neizvesnosti šta se može dogoditi, apsolutno ništa se ne može isključiti.

Foto: EPA-EFE/STANISLAV KOZLIUK

BONUS VIDEO: Rusija i Ukrajina: Ide li Evropa ka ratu?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare