Foto: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

Ukrajina je uništila supersonični ruski mlaznjak u napadu dronom, javljaju BBC i ukrajinski mediji.

Izveštaji su zasnovani na slikama postavljenim na društvenim mrežama na kojima se čini da se vidi da gori dalekometni bombarder Tupoljev Tu-22. Slike je analizirao BBC, ali ih Gardijan nije nezavisno verifikovao.

Činilo se da se zapaljeni avion nalazi južno od Sankt Peterburga, preneo je BBC, koristeći vizuelne tragove i istorijske satelitske snimke vazdušne baze.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da je ukrajinski dron gađao vojni aerodrom u ruskoj oblasti Novgorod, izazvavši požar i oštetivši jedan ratni avion. Ukrajina nije priznala napad i retko komentariše napade na rusku teritoriju, prenosi Gardijan.

Rusko ministarstvo je saopštilo da u napadu niko nije povređen i da je požar brzo ugašen. Novgorodska oblast se nalazi severozapadno od Moskve, stotinama kilometara od granice Rusije sa Ukrajinom.

„Usled terorističkog napada na teritoriju aerodroma izbio je požar na parkingu aviona, koji su vatrogasci brzo ugasili. Jedna letelica je oštećena“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako prenosi BBC, mlaznjak se nalazio na mestu napada i uveliko je korišćen za lansiranje projektila na Ukrajinu tokom rata.

„Slike objavljene na platformi društvenih medija Telegram pokazuju veliku vatru koja zahvata mlaznjak sa prepoznatljivim nosnim konusom Tu-22“, preneo je BBC.

Foto: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

Novi glas Ukrajine javio je da su ukrajinski dronovi proteklih dana oštetili pet aviona.

Pozivajući se na ukrajinske obaveštajne službe, poznate kao GUR, izvestio je da je Tu-22 M3 „uništen“ 19. avgusta i da su oštećena još dva aviona. Dva dana kasnije, 21. avgusta, dva aviona bombardera u Kalugi su oštećena „kao rezultat napada bespilotnih letelica koje kontrolišu diverzanti GUR-a“.

PROČITAJTE JOŠ:

U januaru ove godine Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da je „velika protivbrodska raketa „AS-4 Kitčen“, lansirana iz ruskog srednjeg bombardera „Tu-22M3 Bekfajer“, vrlo verovatno pogodila stambeni blok u gradu Dnjepru, što je rezultiralo smrću najmanje 40 ljudi“.

Poslednjih meseci pojačani su vazdušni napadi dronova duboko u Rusiji. Rusko ministarstvo odbrane je u subotu saopštilo da su snage protivvazdušne odbrane oborile ukrajinsku raketu iznad poluostrva Krim, koje je Rusija anektirala 2014. godine i na kojem je takođe došlo do porasta napada dronom i projektilima.

Najmanje dve osobe povređene su u ponedeljak kada su delovi ukrajinskog drona koji je uništila ruska protivvazdušna odbrana pali na kuću u Podmoskovlju, rekao je regionalni guverner. Dolasci i polasci sa četiri glavna moskovska aerodroma – Vnukovo, Domodedovo, Šeremetjevo i Žukovski – bili su ograničeni, što je prekinulo rad 45 putničkih i dva teretna aviona, saopštila je ruska vazduhoplovna uprava Rosaviacija.

Guverner Kaluške oblasti, južno od Moskve, rekao je da je tamo takođe odbijen napad dronom.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar