Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK, EPA-EFE/STANISLAV KOZLIUK

Izjava ukrajinskog ambasadora u Velikoj Britaniji Vadima Pristajka dovela je do haosa na diplomatskoj sceni. Pristaljko je rekao da je Kijev spreman da razmotri odustajanje od članstva u NATO paktu, ukoliko to znači da će rat biti izbegnut. Međutim, on je ubrzo povukao svoje reči i ostavio svet da se pita - šta se krije iza iznenađujuće najave.

Ambasador Pristajko rekao je za BBC da je Ukrajina spremna da bude „fleksibilna“ u pogledu svog cilja da se pridruži atlantskom vojnom savezu, što je potez koji je ruski predsednik Vladimir Putin označio kao okidač za rat.

„Mogli bismo – posebno ako nam tako prete, ucenjivani time i pristati  na to“, rekao je Pristajko na pitanje da li bi Kijev mogao da promeni svoj stav o članstvu u NATO-u.

Ukrajina nije članica NATO-a, ali prema obećanju čelnika Alijanse iz 2008. godine, Ukrajina ima šansi za prijem. Međutim, ruski predsednik ulaže velike napore kako bi sprečio prijem Ukrajine u NATO, obzirom da smatra kako bi ona u tom slučaju poslužila kao poligon za napad na Rusiju.

Ambasador povukao izjavu

Samo nekoliko sati nakon što je šokirao svet, Pristajko je pojasnio da Ukrajina ipak neće odustati od članstva u NATO savezu.

“Ne, to nije tačno i veoma sam srećan što imam ovu priliku da razjasnim svoj stav. Došlo je do nesporazuma”, izjavio je Pristajko i demantovao svoju pređašnju izjavu.

Volodimir Zelenski i Jens Stoltenbeg
Volodimir Zelenski i Jens Stoltenbeg Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ultimatum Ukrajine

Rusija je prethodnih nedelja pozicionirala više od 100.000 vojnika i teškog naoružanja na granici sa Ukrajinom, što je navelo Sjedinjene Države i njihove saveznike u NATO da upozore da je invazija neizbežna.

Moskva negira da planira napad, nazivajući vojne manevre vežbom, ali je izdala pismene zahteve da NATO odustane od daljeg širenja na istok, uključujući Ukrajinu, što je naposletku odbijeno.

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je u nedelju sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim i dogovorio se da nastavi diplomatske napore u pokušaju da se reši kriza, saopštila je Bela kuća.

U međuvremenu, Ukrajina je zatražila sastanak sa Rusijom i Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u narednih 48 sati, kako bi razmotrili izlaz iz krize.

Ukrajina, protest
Foto: TANJUG/AP Photo/Efrem Lukatsky

Zemlje povlače građane

Brojne zemlje, uključujući Srbiju, pozvale su svoje građane da napuste Ukrajinu, a neke su povukle i osoblje iz ambasada.

U poslednjem pokušaju pronalaženja diplomatskog rešenja, nemački kancelar Olaf Šolc zakazao je sastanke s predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim u Kijevu, a potom i sa Vladimirom Putinom u Moskvi.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ukrajina može biti sigurna da ćemo pokazati potrebnu solidarnost, kao što smo točinili i u prošlosti“, rekao je Šolc pre odlaska.

Rusija tvrdi da je gomilanje trupa duž granice s Ukrajinom njena stvar i nešto što radi na svojoj teritoriji i da su američka upozorenja o neposrednoj invaziji „histerija koja je dosegla svoj vrhunac“.

BONUS VIDEO Život na prvoj liniji fronta u Donbasu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar