Ukrajina, protest
Foto: Beta/AP Photo/Efrem Lukatsky

Ukrajina je pozvala Rusiju na sastanaka sa ostalim čelnicima Evrope. Kako je istakao ministar spoljnih poslova te zemlje Dmitrij Kuleba - Rusija ima 48 sati da donese odluku hoće li sesti za pregovarački sto sa Ukrajinom.

Ukrajina je zatražila sastanak zbog gomilanja ruskih trupa na mnogim graničnim prelazima, a od Rusije zahteva transparentnost u vezi namera.

Istovremeno, Rusija je negirala bilo kakve planove za invaziju na Ukrajinu uprkos nagomilavanju oko 130.000 vojnika na ukrajinskim granicama.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na prvoj liniji fronta Foto:EPA-EFE/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Međutim, brojni zvaničnici administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena, kao i pojedini ministri Velike Britanije izneli su saznanja o ruskom napadu, koji će se navodno dogoditi sledeće nedelje. Iz tog razloga, brojne zemlje pozvale su svoje građane i diplomatsko osoblje da napuste Ukrajinu.

OEBS između dve vatra

Ukrajina je uputila zahtev preko Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), kojim traži da Rusija objasni gomilanje trupa. Prema Bečkom dokumentu, čiji je Rusija članica, članice OEBS-a mogu tražiti informacije o vojnim aktivnostima drugog člana.

„Ako je Rusija ozbiljna kada govori o bezbednosti u prostoru OEBS-a, ona mora da ispuni ispuni zahteve o vojnoj transparentnosti kako bi deeskalirala tenzije i unapredila bezbednost za sve“, rekao je ministar spoljnih poslova Kuleba.

Dmitrij Kuleba
Dmitrij Kuleba Foto: EPA-EFE/JOHN MACDOUGALL

Međutim, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je kritikovao „paniku“ koja bi mogla da se proširi zbog takvih tvrdnji, rekao je da nije video dokaz da Rusija planira invaziju u narednim danima.

POGLEDAJTE JOŠ:

Zelenski je nedavno skoro sat vremena razgovarao sa američkim kolegom Bajdenom. Bela kuća je saopštila da je predsednik Bajden istakao američku podršku Ukrajini i da su se oba lidera složila oko „važnosti da se nastavi sa diplomatijom“.

U saopštenju Ukrajine se navodi da se Zelenski zahvalio SAD na „nepokolebljivoj podršci“ i da je na kraju predsednik Zelenski pozvao američkog lidera da dođe u Ukrajinu.

Prethodno je obavljen jednostatni razgovor Bajdena i ruskog predsednika Vladimira Putina, koji nije doneo veliki pomak.

BONUS VIDEO Zelenski u rovovima sa ukrajinskim vojnicima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare