Foto: Koshiro K / Shutterstock

Poslednja nezavisna ruska televizija TV Rejn ukida se od 8.decembra u Letoniji, nakon samo pet meseci emitovanja. Ovaj kanal, poznatiji u Rusiji kao Dožd dobio je kritike da promoviše moskovsku invaziju na Ukrajnu.

TV Rejn je izjavio da će poslušati naredbu Nacionalnog saveta za elektronske medije (NEPLP), regulatora za medije u Letoniji, ali da će ostati na Jutjub kanalu, odakle im dolazi najveći deo publike, prenosi BBC.

To podrazumeva ukidanje kablovske televizije širom Letonije, gde veliki broj stanovnika govori ruski.

Početkom meseca, NEPLP je poslao kaznu ovoj televiziji u vrednosti od 10.000 evra, zbog prikazivanja Krima kao deo ruske teritorije.

Članovi opozicije u Rusiji kritikovali su odluku o ukidanju ovog kanala, navodeći da je on važan izvor informacija za ruske govornike.

Kritikovan je i zbog toga što je rusku vojsku nazvao „našom vojskom“, u delu o tome kako da se obezbede zalihe regruterima, zbog čega je jedan od voditelja ovog kanala, Aleksej Korosteljov otpušten.

„Imamo Putina, koji je započeo ovaj rat. Imamo TV Rejn koji prikazuje istinu o Putinu i ratu. Ukidanjem ove televizije samo ide Putinu u korist“, rekla je Kira Jarmiš, sekretarka za štampu opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Kanal, koji je dugo kritikovao predsednika Rusije Vladimira Putina i rusku vladu, ukinut je u Rusiji još početkom marta, samo nekoliko dana nakon što je Moskva izvršila invaziju na Ukrajnu.

Mnogi zaposleni su tada pobegli iz Rusije, a kasnije su počeli da rade na obnovi kanala Dožd u inostranstvu. To je jedan od nekoliko nezavisnih medija koji su prešli u Letoniju.

Prognani novinari ruskog lista „Novaja gazeta“ pokrenuli su novu publikaciju u maju ove godine, dok je nemačka televizija Dojče vele prešla u Moskvu.

BONUS VIDEO: Koji srpski mediji šire rusku propagandu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar