Kit beluga Foto:Jean-François MONIER / AFP / Profimedia

Kit beluga, koji je postao francuska slavna ličnost nakon što je slučajno zalutao u Senu, morao je da bude eutanaziran u sredu nakon što je doživeo zdravstvene komplikacije tokom hitne spasilačke operacije, saopštile su vlasti, prenosi danas AP.

Svetlucavi beli morski sisar pojavio se u Francuskoj prošle nedelje, nakon što je skrenuo sa normalne rute migracije okeana koja vodi beluge iz arktičkih voda i nazad.

U strahu da neuhranjeni kit neće još dugo opstati u Seni, grupa za očuvanje divljih životinja i veterinari planirali su da ga prebace u morsku luku u Normandiji, odakle su se nadali da će ga vratiti na otvoreno more.

Tim od 80 ljudi okupio se da pokuša da spase život životinje koja je uspešno prebačena u utorak uveče iz reke u Sen Pjer la Garenu, zapadno od Pariza, u kamion hladnjaču na putovanje od 160 kilometa do luke u Ouistrehamu.

Ali tokom vožnje, kit dugačak četiri metra počeo je otežano da diše, kaže francuska veterinarka Florens Olivet Kurtoa, koja je radila na operaciji spasavanja.

„Tokom putovanja, veterinari su potvrdili pogoršanje njenog stanja, posebno respiratornih aktivnosti, a istovremeno su primetili da životinja boluje, ne diše dovoljno. Kitova patnja je bila očigledna i bilo je važno da se oslobodi napetosti, pa smo morali da ga eutanaziramo“, rekla je Kurtoa.

Ekolozi su priznali da je plan za premeštanje beluge rizikovao fatalan stres za sisara. Ali grupa za očuvanje mora Sea Shepherd rekla je da nije mogla dugo opstati u slatkoj vodi Sene.

Veterinari nisu bili otpimistični u pogledu zdravlja ove morske životinje zbog njene drastične mršavosti. Planirana je obdukcija kita, koji je bio težak oko 800 kilograma.

***

BONUS VIDEO: Čulić: Ajkule usmrtile žene naočigled svih, niko ne garantuje bezbednost


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare