Zemljotres Turska Foto:Tanjug/DIA Images via AP

Tvrđavu u Alepu i više drugih arheoloških znamenitosti u Siriji je oštetio zemljotres koji je pored te zemlje pogodio i Tursku, a u kojem je više od 2.300 ljudi poginulo, saopštila je Generalna direkcija za antikvitete i muzeje.

Direkcija je navela da su delovi unutar tvrđave pali, a delovi odbrambenih zidova na severistoku naprsli i nagnuli se.

Navodi se takođe da su veliki delovi džamije unutar tvrđave srušeni, kao i ulaz u odbrambenu kulu.

U starom gradu Alepu na severozapadu Sirije više stambenih zgrada koji se nalaze pored tih istorijskh zidina su se srušile ili su naprsle.

Generalna direkcija za antikvitete i muzeje objavila je preko Fejsbuka slike oštećenih minareta i džamije, fasade i delove tvrđave Alepa.

Alep je poznat po svojoj tvrđavi – srednjevekovnom arhitektonskom dragulju, i po starom gradu koji je 2018. godine uvršćen u Uneskov spisak ugrožene svetske baštine, posle višegodišnjeg građanskog rata.

U provinciji Hama, u centralnom delu Sirije, arheološki timovi registrovali su neke oštećene zgrade unutar drevnog dvorca Al Markab u gradu Banjasu, kao i delimično srušene zidove i jedan oboren toranj.

Istorijske fasade su takođe srušene u gradu Hami.

U Kamdusu kameni blokovi pali su blizu gradskog dvorca u provinciji Tartus, a stambene zgrade su se srušile u krugu dvorca.

Direkcija nastavlja procenu štete i za sada nema informacije o antičkom gradu Palmiri.

BONUS VIDEO: Zemljotres u Turskoj – izvlačenje žrtava iz ruševina u Dijarbakiru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar