Zatvor zatvorenici
Zatvor ilustracija Foto:Shutterstock

Muškarac koji je ubio dvojicu zatvorskih čuvara 2000. godine, pogubljen je u utorak nakon što su guverner Misurija Majk Parson i američki Vrhovni sud odbili da intervenišu, iako je nekoliko porotnika iz ovog slučaja potpisalo peticiju da se ne izvrši smrtna kazna.

Majkl Tisijus (42) osuđen je 2011. godine da je ubio zamenike šerifa okruga Rendolf, Džejsona Ektona i Liona Edžlija, koji nisu bili naoružani, tokom neuspelog pokušaja da pomogne bivšem cimeru da pobegne iz zatvora.

Foto:Shutterstock

Tisijus je proglašen mrtvim u 18.10 u utorak, nakon što je dobio smrtonosnu injekciju, pošto je prethodno Vrhovni sud SAD odbacio u ponedeljak i utorak peticije da mu se ukine smrtna kazna, saopštilo je ministarstvo za izvršenje krivičnih sankcija savezne države Misuri.

Tisijusovi advokati su u peticijama tražili da mu se ukine smrtna kazna, s obzirom an to da je u vreme zločina imao 19 godina i da je već tada imao nepovratno oštećenje mozga i mentalnu bolest.

Oni su dodali da je Tisijus imao traume od fizičkog zlostavljanja i zanemarivanja dok je bio dete, kao i otežavajuće kognitivne deficite koji su ga učinili podložnim manipulaciji ostalih, uključujući i njegovog starijeg cimera iz ćelije Roja Vensa koji je nagovorio Tisijusa da sprovede loše izvedeno bekstvo.

U poslednjoj izjavi, Tisijus je rekao da je pokušao da bude bolji čovek i da se pokajao.

Foto:Shutterstockr

„Žao mi je. Ali, to nije zato što sam došao do kraja, već zato što mi je zaista žao“, rekao je Tisijus.

Šest bivših porodnika, od 12, koji su glasali javno da preporuče smrtnu kaznu Tisijusu na suđenju 2010. godine rekli su pod zakletvom, a u sklopu peticije, da sada podržavaju ili da bi prihvatili doživotnu kaznu zatvora umesto pogubljenja.

Parson, republikanac, odbio je molbu za pomilovanjem u ponedeljak.

„Pravosudni sistem Misurija obezbedio je gospodinu Tisijusu pošteno suđenje za ubistvo dvojice zatvorskih čuvara“, poručio je republikanski guverner.

Pročitajte još:

Tisijus je optužen da je skovao zaveru sa Trejsi Bilington, bivšom devojkom Vensa, da mu pomognu da pobegne iz zatvora, nakon što je Tisijus izašao iz ćelije u kojoj je čekao suđenje.

Upoznao je Vensa dok je služio kaznu za kršenje uslovne slobode, jer je prethodno izvršio krađu, dodali su advokati.

Čuvari su ubijeni kada je pokušaj bekstva krenuo lošim tokom po robijaša.

Bilington i Vens su kasnije osuđeni na doživotnu kaznu zatvora zbog učešća u celom slučaju.

BONUS VIDEO Pavković se iz zatvora obratio deci: Kako je osnovna škola u Kaću promovisala osuđenog ratnog zločinca?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar