Foto: EPA-EFE/STR

Turski parlament uklonio je danas proizvode kompanije Koka-kola i Nestle iz svojih restorana zbog njihove navodne podrške Izraelu usred sukoba u Gazi, navodi se u saopštenju parlamenta i izvoru koji je imenovao te dve kompanije, javlja Rojters.

Te dve kompanije nisu odmah odgovorile na zahtev za komentar.

Odlučeno je da se proizvodi kompanija koje podržavaju Izrael ne prodaju u restoranima, kafeterijama i čajdžinicama u kampusu parlamenta, navodi se u saopštenju, uz obrazloženje da je odluku doneo predsednik parlamenta Numan Kurtulmus i da nisu identifikovane kompanije.

Izvor iz parlamenta je rekao da su pića Koka-kola i Nestle instant kafa jedini brendovi uklonjeni sa menija.

Izvor je rekao da je odluka doneta kao odgovor na javni zahtev.

Turski aktivisti poslednjih dana u objavama na društvenim mrežama pozivaju na bojkot izraelske robe i zapadnih kompanija za koje smatraju da podržavaju Izrael, objavio je Rojtersovu vest portal Midl Ist Monitor.

Turska vlada oštro je kritikovala izraelsko bombardovanje Gaze i podršku Zapada Izraelu, podseća Rojters navodeći da Izrael bombarduje Gazu od Hamasovog napada na južni Izrael pre mesec dana kada su njegovi borci ubili 1.400 ljudi i zarobili 240 talaca.

Zdravstveni zvaničnici Gaze kažu da je u napadu Izraela ubijeno više od 10.000 Palestinaca, uključujući oko 4.100 dece, podseća britanska agencija, dodajući da je stotine hiljada Turaka izašlo na ulice u znak protesta protiv izraelskih operacija u Gazi tokom prošlog meseca, uz proteste i na društvenim mrežama.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar