Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

Rusija je pokrenula treću noćnu rundu napada na Kijev u šest dana, ali su sistemi protivvazdušne odbrane uništili sve njene bespilotne letelice, saopštile su gradske vlasti u sredu rano ujutru.

Sirene za vazdušni napad oglasile su u Kijevu, okolnom regionu i većem delu istočne Ukrajine, dok se nebo razvedravalo tek u zoru.

„Svi neprijateljski ciljevi su identifikovani i oboreni u vazdušnom prostoru oko prestonice“, saopštila je vojna administracija Kijeva u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Pročitajte još:

Rusija je u napadima koristila bespilotne letelice iranske proizvodnje Šahid, dodaje se.

Nisu objavljeni izveštaji o žrtvama ili uništenju, a nije poznato ni koliko je dronova oboreno.

Dva ruska napada rano ujutru, u jednom ubijeno dete (3)

Podsećamo, tokom prethodnih dana Rusija je dva puta gađala Kijevsku oblast, kao i nekoliko gradova na istoku. Kijev prethodno nije bio na meti ruskih projektila 51 dan.

Pre dva dana, 1. maja, eksplozije su odjeknule u Kijevu ranom zorom i mnogim drugim ukrajinskim gradovima. Prema navodima ukrajinskih zvaničnika, jedna osoba je poginula, a tri su ranjene u Hersonu.

Krajem aprila, tačnije 28. aprila, dogodio se još krvaviji napad kada su, između ostlih, poginuli mlada žena i trogodišnje dete u gaketiranju Dnjipra.

Rusija je u ranijim fazama rata često koristila taktiku raketnih napada rano ujutru. Takođe, u napadima na Kijev često su korišćeni iranski donovi Šahid, takozvani dronovi kamikaze koji mogu da nose 50kg eksploziva. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar