Tokom napada na Kijev koji se dogodio rano jutros, ruska strana koristila je ubitačne iranske dronove kamikaze. Iako Iran negira da je to oružje ikada prodao Rusiji, gradonačelnik Kijeva objavio je fotografije na kojima se vide ostaci jednog od dronova iranske proizvodnje koji je rano jutros gađao zgrade u ukrajinskoj prestonici. Šta su dronovi kamikaze, zašto se tako zovi u i koliko su moćni?

Dronovi kamikaze su poznati kao lutajuće oružj jer su u stanju da čekaju određeno vreme u oblasti koja je identifikovana kao potencijalna meta i da napadnu tek kada se pojavi cilj. Oni su mali, prenosivi i lako se lansiraju, ali njihova glavna prednost je što ih je teško otkriti i mogu se ispaliti iz daljine.

Naziv „kamikaze“ odnosi se na činjenicu da su dronovi za jednokratnu upotrebu. Dizajnirani su da pogađaju iza neprijateljskih linija i uništavaju se u napadu – za razliku od tradicionalnijih, većih i bržih vojnih dronova koji se vraćaju u bazu nakon što ispuste projektile.

Bespilotne letelice su sposobne da nose precizno vođene projektile i imaju nosivost do 50 kilograma.

Iran tvrdi da Rusiji nikada nije prodao ovo oružje

Nakon poslednjih napada na Kijev, Iran je još jednom odbacio optužbe da je Rusiji isporučio oružje „koje će se koristiti u ratu u Ukrajini“.  Iranski ministar inostranih poslova Hosein Amir-Abdolahian je u saopštenju „naglasio da Islamska republika Iran nije i neće obezbediti nikakvo oružje koje će se koristiti u ratu u Ukrajini“.

dronovi kamikaze profimedia
dronovi kamikaze profimedia

„Verujemo da će naoružavanje svake strane u ovoj krizi samo produžiti rat“, rekao je iranski ministar u razgovoru sa portugalskim kolegom Žuauom Gomešom Kravinjom i dodao da Iran ne smatra da je „rat pravi put ni u Ukrajini, ni u Avganistanu, Siriji i Jemenu.“

Zelenski: Rusija je od Irana naručila 2.400 iranskih dronova

Sa druge strane, ukrajinske vojne i američke obaveštajne službe tvrde da Rusija koristi dronove kamikaze iranske proizvodnje.

Prema rečima ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Rusija je od Irana naručila 2.400 dronova Šahed.

Pročitajte još:

Sa druge strane, Iran je još jednom odbacio optužbe da je Rusiji isporučio oružje „koje će se koristiti u ratu u Ukrajini“.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian je u saopštenju „naglasio da Islamska republika Iran nije i neće obezbediti nikakvo oružje koje će se koristiti u ratu u Ukrajini“.

VIDEO Tenkovska odbrana Donbasa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar