Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Donald Tramp, zajedno s ostalim članovima porodice Tramp, propustio je da prijavi više od 100 poklona u vrednosti od gotovo 300.000 dolara koje su dobili od stranih vlada. Pokloni su primljeni tokom tokom Trampovog predsedničkog mandata između 2017. i 2020. godine.

Ivanka Tramp, njen suprug Džared Kušner i njihova deca takođe su navodno odgovorni za 33 neobjavljena poklona u vrednosti od gotovo 82.000 dolara, prenosi Klix.

Zakon o stranim poklonima i odlikovanjima zabranjuje predsedniku i saveznim zvaničnicima zadržavanje stranih poklona čija vrednost prelazi 415 dolara.

Pokloni koje su dali zvaničnici poput kineskog predsjednika Sija i saudijskog prestolonasljednika Mohameda bin Salmana nikada nisu prijavljeni Stejt Dipartmentu.

Pročitajte još:

Demokrate iz Predstavničkog doma rekle su da je neotkrivanje poklona izazvalo ozbiljnu zabrinutost zbog potencijalne korupcije jer su se pokloni mogli koristiti za kupovinu uticaja na američku politiku. Ova zabrinutost nije potvrđena.

Predstavnik Džejmi Raskin iz Merilenda, vodeći demokrata u Odboru za nadzor Predstavničkog doma, rekao je da nedostajući pokloni „sugerišu na ozbiljna kršenja klauzule o stranim primanjima“, prema CNN-u.

Iako je Stejt Dipartment započeo istragu pre godinu dana, u izjavi od 17. marta su naveli da nove informacije koje je dobio odbor otkrivaju da su propusti u otkrivanju poklona od stranih vlada bili mnogo širi nego što se ranije znalo i proširili su se na celu Trampovu administraciju.

“Interna evidencija Bele kuće koju je prikupio Odbor pokazuje da spiskovi koje je Bela kuća dostavila Kabinetu šefa protokola nisu uključili sve inostrane poklone koje su primili bivši predsednik Tramp i prva porodica, ne samo 2020, nego tokom cele Trampove administracije”, piše u izveštaju.

U objavi se navodi da zapisi pokazuju da je Tramp sa porodicom primio 117 neprijavljenih stranih poklona u vrednosti od otprilike 291.000 dolara.

Pokloni uključuju bodež katarskog emira (procenjen na 35.000 dolara), uzbekistanski svileni tepih (procenjen na 12.000 dolara) i sliku Trampa u prirodnoj veličini iz Salvadora koja i dalje nije pronađena.

BONUS VIDEO Povratak Trampa: Ko se boji, a ko priželjkuje – gosti Dimitrije Milić i Obrad Kesić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar